Kína az Egyesült Államok és Tajvan közeledésére válaszul hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, a szigetországgal fennálló feszültségek közepette, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

2023. április 8., 07:09

Szerző:

A kínai hadsereg szóvivője egy közleményben azt írta, hogy a katonai manőverek komoly figyelmeztetésként szolgálnak a szigetország függetlenségére törekvő szeparatista erőknek és a velük összejátszó külső erőknek, és provokatív tevékenységüknek.

A helyi tengerészei hatóságok bejelentették, hogy a kínai hadsereg hétfőn éleslövészetet tart a Tajvani-szorosban a keleti Fucsien tartomány partjainál.  

Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát. A bejelentések Caj Jing-ven elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követik, ahol szerdán találkozott Kevin McCarthyval, a képviselőház elnökével. Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.

Fokozódik a feszültség

Kína nemtetszéssel szemléli a tajvani hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években zajló közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek. Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területének többi részével.

Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és a Peking által védett egy Kína elve értelmében elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal). Csütörtök óta Peking fokozza a Tajvanra gyakorolt katonai nyomást azzal, hogy hadihajókat és repülőgépeket küld a szorosba. Az új manőverek pontos helyét nem határozták meg, eltekintve a hétfői éleslövészeti gyakorlatoktól, amelyek helyszíne Kína Tajvannhoz legközelebbi pontjánál lesznek. A kínai partok és a sziget közötti tengerszoros legszűkebb része mintegy 130 kilométeres.

(Kiemelt képünk: Egy férfi zászlóval sétál, miközben mögötte egy hajó halad el a Tajvanhoz legközelebb eső Pingtan-szigeten, Kína délkeleti Fujian tartományában 2023. április 8-án. Fotó: GREG BAKER / AFP)