Ursula von der Leyen szerint kiegyensúlyozatlan az EU és Kína kereskedelmi kapcsolata

Az EU és Kína közötti kereskedelmi kapcsolatok egyre kevésbé kiegyensúlyozottak – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) vezetője a kínai vezetéssel folytatott pekingi megbeszélést követő sajtótájékoztatón csütörtökön. A Kínai elnök szerint a gazdasági együttműködésre kell összpontosítani.

2023. április 6., 19:34

Szerző:

Von der Leyen április 5-7. között tartózkodik Kínában Emmanuel Macron francia elnökkel együtt. Az EB vezetője elmondta, hogy az EU és Kína közötti kereskedelem volumene tavaly napi 2,3 milliárd eurót tett ki, majd hozzátette, hogy az egyenlő feltételek megteremtése érdekében az EU éberebben figyel oda érdekeinek a védelmére és a kínai függőségre. Ursula von der Leyen hozzátette: a Kínával együttműködő európai cégek kedvezőtlenebb helyzetben vannak, mint a kínaiak. „A mai üléseken hangsúlyoztam, hogy foglalkozni kell a függőséggel és az érzékeny technológiák exportjával kapcsolatos egyensúlyhiányokkal és kockázatokkal.” 

Hszi Csin-ping kínai elnök azután, hogy tárgyalt Ursula von der Leyennel, kijelentette: Kínának és az Európai Uniónak kapcsolataikban a gazdasági együttműködésre kell összpontosítaniuk, a kölcsönös előnyökre és az eredményekre. Támogatniuk kell továbbá a gazdasági globalizációt és a kereskedelem liberalizációját, mélyreható párbeszédet kell folytatniuk a gazdasági és kereskedelmi együttműködésről, és mindkét fél számára elfogadható megállapodásokat kell kötni tárgyalások révén. 

Hszi Csin-ping megjegyezte, hogy Kína az EU fontos partnere az olyan problémák megoldása területén, mint az energetikai és az infláció, emellett Kína hozzájárul az EU versenyképességének a növeléséhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Kiemelt kép: Xiaomi okostelefon egy boltban Barcelonában, 2021. január 13-án. Fotó: Bloomberg)