Kína megígérte: nem küld halálos fegyvert Oroszországnak

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn Pekingben megbeszélést folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, fogalmazása szerint „a két ország közötti feszültségek csökkentésének érdekében”.

2023. június 19., 17:41

Szerző:

A kínai államfő kijelentette, hogy a találkozón előrelépést értek el az amerikai-kínai kapcsolatokban, és leszögezte, hogy a világnak stabil viszonyra van szüksége a két ország között.

A köztük folyó párbeszédnek „mindig az őszinte és kölcsönös tiszteleten kellene alapulnia” – tette hozzá Hszi a kínai állami média közlése szerint.

A megbeszélés során az ukrajnai háború is felmerült. Antony Blinken azt mondta,

Hszi biztosította őket arról, hogy Kína továbbra sem fog halálos fegyvereket küldeni Oroszországnak 

– írja a Telex. Blinken megkérte a kínai kormányt, hogy legyen nagyon körültekintő abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy kínai cégek Oroszországnak adnának el olyan technológiát, amelyet felhasználhat az Ukrajna ellen folytatott háborúja során.

(Kiemelt képünkön: Anthony Blinken amerikai külügyminiszter 2023. június 16-án. Fotó: Jim WATSON / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

2024. május 15., 11:52

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.