„Gátlástalan hisztéria”: kiakadt Kína a legújabb washingtoni szankciókon

Peking szerint a washingtoni szankciók elérték a „gátlástalan hisztéria” szintjét. A külügyi szóvivő kedden felszólította az Egyesült Államokat, hogy „hagyja abba az exportellenőrzési intézkedésekkel való visszaélést”.

2023. június 13., 16:39

Szerző:

A kínai vállalatok ellehetetlenítését célzó szankciók ellen most azért fakadt ki Vang Ven-pin szóvivő, mert hétfőn az amerikai kormány 43 kínai és más külföldi szervezetet, illetve vállalatot tett fel az exportellenőrzési listára nemzetbiztonsági és külpolitikai aggályok miatt. „Az Egyesült Államok túlságosan sok mindenre húzza rá a nemzetbiztonság fogalmát, visszaél az állam hatalmával, indokolatlanul elnyomja a kínai vállalatokat, szándékosan megzavarja a nemzetközi gazdasági rendet és a kereskedelmi szabályokat” – hangoztatta Vang szokásos sajtótájékoztatóján Pekingben. Mindezzel, tette hozzá, „elérte a gátlástalan hisztéria szintjét”. „Kína követeli, hogy az Egyesült Államok haladéktalanul változtasson a gyakorlatán, amely a gazdasági, a kereskedelmi és a tudományos-technikai kérdéseket emberi jogi vagy katonai kérdésekre hivatkozva átpolitizálja és fegyverként használja” – mondta Vang.

A lista legutóbb olyan vállalatokkal egészült ki, amelyek biztonsági vagy légiközlekedési területen érintettek, például kínai pilóták képzésében működtek közre. Más cégeket a kínai hiperszonikus fegyverek fejlesztésében és a hadsereg modernizálásában játszott szerepük miatt sújtottak szankciókkal. Két kínai vállalat azért került fel a listára, mert állítólag olyan eszközöket szállítottak állami megrendelésre, amelyek a kínai kisebbségek kormány általi megfigyelését szolgálják.

(Kiemelt képünkön: Légi felvételen a konténerkezelési műveletek láthatóak a kelet-kínai Sanghajban lévő Waigaoqiao kikötőben. Fotó: Costfoto/NurPhoto) CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

07:41

Maros megyét Kolozsvár alá sorolnák be, míg a magyar többségű Kovászna és Hargita Brassóval kerülne egy közigazgatási egységbe, amennyiben életbe lépne a tervezett román gondolatkísérlet.

07:23

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy „Allah Akbar”. Rendőrök elektromos sokkolóval ártalmatlanították és a helyszínen őrizetbe vették – közölte Gérald Darmanin belügyminiszter.

2023. december 2., 17:56

Az Egyesült Államok „semmilyen körülmények között nem fogja engedni, hogy palesztinokat kényszerrel telepítsenek ki a Gázai övezetből vagy Ciszjordániából, illetve ostrom alá vegyék a Gázai övezetet vagy megváltoztassák a határait” – jelentette ki az amerikai alelnök szombaton Dubajban a Fehér Ház közleménye szerint.