Kína beveszi a Holdat

Kína 2030-ig űrhajóst tervez eljuttatni a Holdra – közölte hétfőn a kínai űrhivatal (CMSA) sajtótájékoztatón.

2023. május 29., 17:09

Szerző:

Lin Hszi-csiang, a CMSA igazgatóhelyettese bejelentette, hogy Kína nemrég megindította űrhajós legénységgel végrehajtani tervezett Hold-kutató programjának Holdra szállást előkészítő fázisát. Mint mondta, a fő célkitűzés az, hogy Kína 2030-ig megvalósítsa tajkonautái Holdra szállását, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és műszaki kutatásokat. 


Lin Hszi-csiang szerint a célkitűzések között szerepel az is, hogy tökéletesítsék egyebek között az olyan kulcsfontosságú képességeket, mint a legénységgel végrehajtott Föld-Hold űrutazásokat, a rövid ideig tartó Holdra szállást, a robot segítségével végrehajtott kutatást, illetve mintavételt.

(Kiemelt képünk: JIUQUAN, 2023. május 29. (Xinhua) Ezen a dátum nélküli képen Jing Haipeng (C), Zhu Yangzhu (R) és Gui Haichao kínai taikonauták láthatók, akik a Shenzhou-16 űrrepülőgép küldetését fogják végrehajtani. Jing Haipeng, Zhu Yangzhu és Gui Haichao kínai taikonauták fogják végrehajtani a Shenzhou-16 űrrepülési küldetést, és Jing lesz a parancsnok – jelentette be a Kínai Emberesített Űrügynökség (CMSA) 2023. május 29-én tartott sajtótájékoztatóján. Liu Fang / XINHUA / Xinhua via AFP)