Az ukrán külügyminiszter a Fekete-tenger biztosítását kéri a NATO-tól

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Bukarestben tartott fekete-tengeri biztonsági konferencia résztvevőinek videókapcsolaton keresztül tartott beszédében kiemelte, hogy Európa békéjének megőrzése értelmében a NATO-nak nagyobb szerepet kell játszania a régió biztonságában. 

2023. április 13., 16:07

Szerző:

A Fekete-tenger és ukrajnai partvidéke a tavalyi orosz invázió óta a háború döntő hadszíntere, mivel Moszkva és Kijev is egyaránt a tengerre támaszkodik az export tekintetében, beleértve a világ gabonapiacainak ellátását – írja a Szabad Európa. Éhínséggel fenyegetett az ukrán kikötők orosz blokádja tavaly, egészen addig, amíg az ENSZ és Törökország tető alá nem hozta a megállapodást a kikötők megnyitásáról, és nyitvatartásuk továbbra is az intenzív diplomácia középpontjában áll. 

„Együtt kell kezelnünk a közös Oroszország-problémát. Például támogatom azt a szakértői elképzelést, hogy Ukrajna lég- és rakétavédelmi rendszereit integrálják a NATO-szövetségesek fekete- és balti-tengeri rendszereibe” 

– mondta Dmitro Kuleba.

Finnország és Svédország NATO-csatlakozási döntése miatt hamarosan Oroszország lesz az egyetlen olyan ország a Blati-tenger körüli területeken, ami nem tagja a nyugati katonai szövetségnek. Ukrajna és Grúzia csatlakozási kérelme ugyanilyen hatással lenne a Fekete-tenger körüli régióval, ahol Bulgária, Románia és Törökország már NATO-tagok.

Kuleba szerint a közelgő vilniusi csúcstalálkozón előrelépésre lesz lehetősége Ukrajna régóta vágyott NATO-tagsága ügyében. Szeretné megmutatni, hogy „az ajtó nemcsak nyitva áll, hanem világos terv is van arra, hogy Ukrajna mikor és hogyan lép be rajta”. Az ukrán külügyminiszter azt is hangsúlyozta: minden ukrán város és a Krím is újra Ukrajna része kell, hogy legyen, mert az ország határainak visszaállításával jön el a valódi béke. 

(Kiemelt képünk: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter videókapcsolaton keresztül beszél a Krími Platform nevű kezdeményezés első alkalommal megrendezett Fekete-tengeri Biztonsági Konferenciáján Bukarestben 2023. április 13-án. Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)