Varsó támogatja a NATO-Oroszország Alapokmány felmondását

Lengyelország támogatni fogja a NATO és Oroszország közötti kapcsolatokat szabályozó 1997-es alapokmány felmondását – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a varsói parlamenti alsóházban, bemutatva a lengyel külpolitika idei céljait.

2023. április 13., 12:15

Szerző:

A mintegy két órásra tervezett beszédében Rau, utalva az ukrajnai háborúra kiemelte: a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozó előtt jóvá kell hagyni a szövetséges erők új modelljét, amely a NATO területének védelmét biztosítaná az agresszió első napjától.

„Sem az észak-atlanti szövetség, sem ennek egyes tagállamai nem érezhetik úgy, hogy a NATO-Oroszország Alapokmány korlátozza őket a fegyveres erők telepítéséről hozott döntésekben”

Oroszország ugyanis nem tartotta be a dokumentumban foglalt legfontosabb vállalásait – hangsúlyozta Rau. Bejelentette: Lengyelország támogatni fogja az alapokmány felmondására irányuló javaslatokat. Amennyiben Oroszország „visszatér a nemzetközi jog betartásához, úgyis új megállapodásra lesz szükségünk” – tette hozzá.

(Kiemelt képünk: Zbigniew Rau lengyel (j) és James Cleverly brit külügyminiszter a NATO háromnapos külügyminiszteri értekezletének második napi ülésén Brüsszelben 2023. április 5-én. Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.