Közzétették a videófelvételt a fekete-tengeri orosz-amerikai incidensről

Az amerikai hadsereg európai parancsnoksága csütörtökön nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amelyen a Fekete-tenger feletti nemzetközi légtérben egy orosz vadászgép megközelít és üzemanyagot enged egy amerikai felderítő drónra, amely az amerikai közlés szerint az orosz pilóták veszélyes és szakszerűtlen manőverei miatt zuhant a tengerbe.

2023. március 17., 07:41

Szerző:

A 42 másodperces felvételen látható, amint egy orosz Szu-27-es vadászrepülőgép elrepül az MQ-9 Reaper típusú, nagyméretű drón hátsó része felett, miközben üzemanyagot bocsát ki magából. 

Az amerikai hadsereg közlése szerint két orosz vadászgép kezdett elfogó manőverbe, az üzemanyagürítés célja pedig az lehetett, hogy a drón optikai műszereit elvakítsák, és így a terület elhagyására kényszerítsék. A második műveletben az egyik orosz Szu-27-es nekiütközött a drón légcsavarjának, megrongálva az egyik forgólapátot. Az ütközés azonban nem látható tisztán a közzétett videofelvételen. 

Az amerikai parancsnokság szerint az orosz pilóták nem biztonságosan, felelőtlenül és szakszerűtlenül jártak el, emiatt vált a drón rányíthatatlanná és ezért kellett a tengerbe irányítva megsemmisíteni. 

Az orosz védelmi minisztérium elismerte ugyan, hogy két vadászgépe feltartóztatott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de azt állította, hogy nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele. „Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött” – közölte a tárca. 

(A Pentagon által közzétett videófelvétel egyik kockája a fekete-tengeri drónincidensről.)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.