Kiengedik a börtönből az elítélt katalán függetlenségi vezetőket

A katalán népszavazás miatt 9-től 13 évig terjedő büntetést kaptak az elszakadás mellett kiálló katalán politikusok.

2021. június 22., 19:33

Szerző:

Részleges kegyelemben részesült kedden kilenc katalán függetlenségi vezető, akiket a 2017 októberében alkotmányellenesen megrendezett katalán népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt ítéltek 9-től 13 évig tartó börtönbüntetésre.

„Ezzel a tettel a párbeszéd új időszakát kívánjuk megnyitni, és egyszer s mindenkorra lezárni a megosztottságot és a szembenállást” – fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormányülést követően tett rövid televíziós nyilatkozatában.

Mint mondta, a kegyelem részleges, mivel a közügyektől eltiltás továbbra is érvényben marad mind a kilenc katalán politikus esetében, továbbá feltételhez kötött, mert amennyiben a következő években az érintettek ismét bűncselekményt követnek el, a kegyelem érvényét veszti.

"Egy erős demokrácia, mint amilyen a spanyol demokrácia, nem kéri senkitől, hogy mondjon le elveiről, de követeli, hogy azokat a törvényi kereten belül képviselje, tiszteletben tartva mások jogait" – jelentette ki. Pedro Sánchez hangsúlyozta: a társadalom egésze jobb jövőt érdemel Katalóniában és Spanyolországban is, ezért a kormány szándéka építeni „az egyetértés hídjait, az együttélés hídjait”.

„Együtt élünk, és együtt ugyanazokkal az aggodalmakkal, ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznünk. Nehézségekkel fogunk találkozni az úton (...) de hiszem, hogy megéri megpróbálni”

–- tette hozzá.

A kegyelmi döntést formálisan VI. Fülöp királynak kell hitelesíteni aláírásával, majd ennek alapján a legfelsőbb bíróság rendeli el a kilenc katalán politikus szabadon engedését, akik sajtóhírek szerint akár már kedden elhagyhatják a börtönt.

Több ellenzéki spanyol parlamenti párt bejelentette: a legfelsőbb bíróságon támadja meg a kegyelemről szóló döntést.

Fotó: Mehdi Chebil / Hans Lucas via AFP