Kiderült: tényleg belepiszkáltak a választásba a hackerek

Komplex kibertámadás érte két évvel ezelőtt a brit választási bizottság számítógépes rendszerét – jelentette be a testület kedden a korábban Twitter néven ismert X platformon.

2023. augusztus 8., 15:43

Szerző:

A hackerek először 2021 augusztusában törték fel a rendszert, és hozzáfértek olyan szerverekhez, amelyeken a levelezést, az ellenőrzőrendszereket és a választási jegyzékek másolatait tárolták. A jegyzékekben szereplő adatok nagy része, például a 2014 és 2022 között szavazásra regisztrált választók neve és címe, illetve a külföldről szavazók neve már eleve nyilvános volt. Az incidenst a hatóságoknak tavaly októberben sikerült azonosítaniuk. 

A választási bizottság külső biztonsági szakértők és az országos kiberbiztonsági központ segítségével kezdett vizsgálódni és a támadás után megerősítették a számítógépes rendszerek biztonságát.

(Kiemelt képünk: Szavazók hagyják el a szavazóhelyiségként használt South Ruislip Community Associationt az északnyugat-londoni Uxbridge és South Ruislip választókerületben tartott időközi választáson 2023. július 20-án. Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.