Svédország hozzájárult egy Törökország által körözött férfi kiadatásához

Svédország csütörtökön beleegyezett egy Törökország által csalás miatt körözött férfi kiadatásába. A vádlott szerint hamis vádak alapján ítélték el, a valódi ok, hogy kurd gyökerei vannak, megtagadta a katonai szolgálatot és áttért a keresztény hitre.

2022. augusztus 11., 16:58

Szerző:

A NATO-tag Törökország júniusban vonta vissza Finnország és Svédország NATO-csatlakozása ellen emelt vétóját, több heti intenzív tárgyalás után, amelyek során Ankara azzal vádolta meg a két észak-európai országot, hogy menedéket ad az általa betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek. A megállapodás részeként Törökország átadta Svédországnak azoknak az embereknek a listáját, akiknek a kiadatását kérte, de azóta elégedetlenségét fejezte ki, hogy kevés haladás történt az ügyben.

Svédország kiadja a körözött férfit

A harmincas éveiben járó férfi az első ismert eset lesz, akinek a kiadatására sor kerül a megállapodás megkötése óta.

„Ez egy szokványos rutin eljárás. A szóban forgó férfi török állampolgár, és Törökországban 2013 és 2016 között elkövetett csalási ügyekben találták bűnösnek” – írta Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter a Reuters brit hírügynökség megkeresésére küldött válaszában. „A legfelső bíróság, mint rendesen, megvizsgálta az ügyet, és úgy ítélte meg, hogy nincs akadálya a kiadatásnak” – írta a miniszter.

Az SVT svéd televízió jelentette, hogy a férfit bankkártyával elkövetett többrendbeli csalás miatt tizennégyévi börtönre ítélték Törökországban. A férfi, akit tavaly vettek őrizetbe Svédországban, azt állítja, hogy hamis vádak alapján ítélték el, a büntetés valódi oka szerinte az, hogy áttért a keresztény hitre, megtagadta a katonai szolgálatot és kurd gyökerei vannak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Rosta Tibor) 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.