Ki akarják igazítani a forradalom és a történelem útját

Alkotmányos reformról szóló népszavazást és parlamenti választásokat jelentett be hétfőn Kaisz Szaíd tunéziai elnök. 

2021. december 14., 09:38

Szerző:

A referendumot 2022. július 25-én, a parlamenti választásokat pedig 2022. december 17-én tartanák.

A tervek szerint az alkotmányreform előkészítéseként januárban egy online konzultációt indítanának. A népszavazás időpontját az elnök arra a napra tűzte ki, amikor átvette a végrehajtói hatalmat az országban, a parlamenti választásokat pedig a Zejn el-Abidin ben Ali elnök hatalmának megdöntését eredményező 2010-2011-es "jázminos forradalom" kezdetének évfordulójára időzítette.

Szaíd hangsúlyozta, hogy a parlament az új választásokig nem fog összeülni.

"Ki akarjuk igazítani a forradalom és a történelem útját" – hangoztatta beszédében az elnök, miután élesen kikelt bírálóval szemben. A többi között kijelentette, hogy a külföldi finanszírozást kapott politikai erőknek semmi keresnivalójuk a parlamentben.

Szaíd júliusban felfüggesztette a törvényhozás működését, és menesztette a kormányt, miután erőszakba torkolló tiltakozások robbantak ki a gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány kezelése miatt. Kritikusai szerint Szaíd gyakorlatilag puccsot hajtott végre, amikor magához vonta a végrehajtó hatalmat. Szeptember 29-én Nadzsla Buden Romdane személyében kinevezte Tunézia első női kormányfőjét és alkotmányreformot ígért.

A tunéziai ügyészség egyébként vizsgálatot indított a Hisám Masísi júliusban leváltott miniszterelnököt támogató iszlamista Ennahda Mozgalom és a Tunézia Szíve (Kalb Túnisz) pártok ellen, amiért állítólag külföldről szereztek pénzt 2019-es választási kampányukhoz.

Több mint tíz éve Tunéziában kezdődött az arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő rendszerek ellen. Tunéziában ekkor mozdították el az országot több mint húsz éven át vezető Zejn el-Abidin ben Alit, és elkezdték megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert. Ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami általános elégedetlenséget keltett az országban.

(Kiemelt kép: Az emberek Tunisz utcáin ünnepelnek, miután Kais Saied tunéziai elnök egy országos tüntetés után, 2021. július 25-én bejelentette a parlament felfüggesztését és a miniszterelnök felmentését. Fotó: Fethi Belaid / AFP)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.