Kéttonnás holdhalat fogtak Spanyolország partjainál

Ekkora halat még nem láttak a régióban.

2021. október 15., 15:04

Szerző:

Hatalmas, 3,2 méter hosszú, 2,9 méter széles és két tonna súlyú holdhal akadt egy tonhalat halászó hajó hálójába a spanyolországi Ceuta partjainál. Enrique Ostale tengerbiológus közlése szerint az egyed rekordméretűnek számít a régióban. A faj (Mola mola) a sebezhető kategóriába tartozik, Európában nem fogyasztható – írja az MTI.

„Megpróbáltuk feltenni az egy mázsát mérő mérlegre, de túl nehéz volt” – mondta Ostale, a Sevillai Egyetem tengerbiológiai laboratóriumának vezetője, akit értesítettek a különleges fogásról. Testfelépítését tekintve és más fogásokkal összehasonlítva súlyát két tonnára becsülték. A halat először egy víz alatti kamrában különítették el, majd daruval a fedélzetre emelték pár percre, amíg Ostale és kollégái megmérték, lefotózták és DNS-mintát vettek tőle. Végül visszahelyezték a vízbe, a hal pedig sértetlenül elúszott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Gabriel Barathieu / Biosphoto via AFP)

 

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.