Kétmilliárd eurós segélyről dönthet Németország

Nagy részét Ukrajna kapná.

2022. április 16., 10:41

Szerző:

A Telex számolt be arról, hogy az orosz-ukrán háborúra adott válaszként a német kormány még az idén kétmilliárd euróra akarja növelni a szövetségeseinek nyújtott katonai segély összegét. Christian Lindner német pénzügyminiszter a Twitter-oldalán kifejtette, hogy ebből a támogatásból elsősorban Ukrajna részesülne.

A német kormány szóvivője azt mondta, hogy az érintett minisztériumok már két héttel ezelőtt elvi megállapodást kötöttek a katonai segélyre szánt források jelentős növeléséről. A múlt héten a teljes összeget kétmilliárd euróban határozták meg.

Németország 400 millió euróval támogatja az Európai Békekeretet (EPF) is, amelyen keresztül az EU többek között fegyvereket vásárol Ukrajnának. A kétmilliárd eurós összeg független attól a több mint 100 milliárd eurós alaptól, amelyből a német kormány a közeljövőben korszerűsíteni kívánja a Bundeswehrt.

A német kormány 2016-tól kezdett el katonai segélyeket nyújtani, hogy ezzel támogassa a válságövezetekben lévő partnereit. A pénzeszközöket jellemzően a hadsereg, a rendőrség vagy a katasztrófavédelem támogatására használták fel az egyes országok. Az első partnerországok Irak, Jordánia, Tunézia, Mali és Nigéria voltak, majd 2018-ban Burkina Faso és Niger következett. A védelmi minisztérium szerint 2021 végéig 350 projektet finanszíroznak 600 millió euró értékben.

(Kiemelt kép: Christian Lindner német pénzügyminiszter. Forrás: Janine Schmitz / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)