Két év börtönt kapott Isztambul ellenzéki polgármestere

Több mint két év börtönt kapott Isztambul polgármestere, amiért bolondnak nevezte a török választási tanács tagjait. Recep Tayyip Erdogan egyik legismertebb kritikusát sokak szerint így akarják a közlegő választások előtt félreállítani. 

2022. december 15., 07:54

Szerző:

Egy török bíróság két év, hét hónap, 15 nap börtönbüntetésre ítélte és eltiltotta a politikától Ekrem Imamoglut, Isztambul ellenzéki polgármesterét, mivel három évvel ezelőtt a „bolondok” jelzővel illette a török legfelsőbb választási tanács tagjait egy sajtóközleményben – írja a Guardian.

A polgármester támogatói szerint politikai döntés született

A polgármester nem jelent meg személyesen a tárgyalás egyik napján sem, és valószínűleg fellebbezni fog a döntés ellen. Ezzel elérheti, hogy hivatalában maradhasson a végleges döntésig, mivel a tárgyalások másfél évig is elhúzódhatnak.

„Ez a döntés a török igazságszolgáltatás szégyene. A leghatározottabban kifejezi, hogy az igazságszolgáltatás a másként gondolkodók megbüntetésének eszközévé vált. Ez a bizonyíték arra, hogy az ország uralkodóinak nem célja, hogy igazságot és demokráciát teremtsenek az országban” – nyilatkozta Imamoglu az ítélet után. Azt mondta, az ilyen játszmák nem állítják meg és nem adja fel.

A politikus támogatói szerint az ítélet politikailag motivált, az a célja, hogy félreállítsák Recep Tayyip Erdogan egyik legismertebb kritikusát, mivel fél év múlva választások lesznek az országban. A Köztársasági Néppártba (CHP) tartozó Imamoglu kétszer egymás után nagy többséggel nyerte meg az isztambuli polgármester-választást, miután az első eredményét a legfelsőbb választási tanács érvénytelenítette.

(Kiemelt képünk: Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) isztambuli megválasztott polgármestere. MTI/EPA/Erdem Sahin)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.