Kényes helyzetbe hozhatja az Apple-t az Európai Bizottság új előterjesztése

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha minden elektronikus eszköz USB-C-vel lenne ellátva.

2021. szeptember 23., 16:05

Szerző:

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő csütörtökön – írta az MTI.

A javaslat a töltők csatlakozóinak és a gyorstöltő technológiának az egységesítését célozza. A tervek szerint az okostelefonok, táblagépek, fényképezőgépek, fejhallgatók, hordozható hangszórók és kézi videojáték-konzolok szabványos portja az USB-C lesz. Ezen túlmenően az Európai Bizottság azt szorgalmazza, hogy a töltőket és az elektronikus eszközöket külön-külön értékesítsék.

A döntés az Apple informatikai vállalatot érzékenyen érintheti, ugyanis a legnagyobb gyártók között szinte ők az egyetlenek, akik ragaszkodnak a saját szabványukhoz, és már korábban is ellenezték az EU egységesítésre irányuló terveit. Az amerikai óriáscég szerint az egységes töltőre vonatkozó javaslat megállítja az innovációt és még több környezetszennyezést okoz.

A javaslatot az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok szakminisztereit tömörítő Tanácsnak rendes jogalkotási eljárás, azaz együttdöntés útján kell elfogadnia. Az elfogadásától számított 24 hónapos átmeneti időszak elegendő időt fog biztosítani az ágazatnak arra, hogy felkészüljön az új előírások alkalmazására.

(Kiemelt kép illusztráció:  In this file photo taken on March 10, 2021 the logo of US tech giant Apple can be seen on an Apple store in Munich, southern Germany. - Apple on August 5, 2021 said that iPhones and iPads will soon start detecting images containing child sexual abuse and reporting them as they are uploaded to the iCloud. The software tweak to Apple's operating systems will monitor pictures, allowing Apple to report findings to the National Center for Missing and Exploited Children, according to a statement by the Silicon Valley-based tech giant. Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)