Magyarországnak is be kell állni a sorba, ha az EU szankcionálni fogja Oroszországot

Ursula von der Leyen bízik abban, hogy nem lesz rá szükség.

2022. február 5., 10:04

Szerző:

Az Európai Bizottság elnöke szerint nagy az egyetértés az Európai Unión belül, hogy kemény szankciókat kell elrendelni, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát, és ezzel a magyar kormány is egyetért – írja a Euronews. Ursula von der Leyen emlékeztetett arra, hogy

Magyarország eddig mindig beállt a büntetőintézkedések mögé, és most is azt közölte, hogy támogatja az egységet, ha lépni kell. A politikust azért kérdezték meg ez ügyben külön is, mert Orbán Viktor hétfőn arról beszélt a Kremlben, hogy a megtorló intézkedések sikertelenek, kudarcra vannak ítélve.

A nyilatkozatból kitűnt, hogy az EU ugyan folytatja a diplomácia erőfeszítéseket a békés rendezés érdekében, de közben igen széleskörű csomagon dolgozik, hogy Oroszország drága árat fizessen, ha rászánja magát a legrosszabb forgatókönyvre. Így megnehezítenék, hogy bankjai eljussanak az európai pénzpiacra, egyben megtiltanák az energiahordozók kitermeléséhez szükséges technológia beszerzését, sőt, tőkét sem adnának a munkához.

A jelentés megjegyzi, hogy a tagországok az egységet sugallják, de azért egyes országok elszántsága mégsem olyan erős, mivel a következmények sújtanák cégeiket, illetve polgáraikat, miközben már most is igen magas az áram és a gáz ára. Hát, még ha leállnának a szállítások. Von der Leyen azonban bízik abban, hogy adott esetben meg tudják oldani az ellátási gondokat például cseppfolyósított földgáz segítésével.

(Kiemelt kép: Brüsszel, 2021. március 17. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2021. március 17-én. MTI/EPA/AFP/John Thys)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.