06:50 - 09:00

MOST: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Kazahsztánban saját fejlesztésű vakcinával is elkezdtek oltani

A QazVac nevű oltóanyag jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisánál tart.

2021. április 26., 12:45

Szerző:

A kazahsztáni állami televízió jelentése szerint 50 ezer dózist osztottak szét országszerte a hazai fejlesztésű vakcinából. Alekszej Csoj egészségügyi miniszter kapta meg elsőként, az eseményt a televízió élőben közvetítette.

A miniszter az oltást követően elmondta, tárgyalásokat folytatnak Törökországgal arról, hogy a jövőben az oltóanyag csomagolásának egy részét ott végezhetnék el addig, amíg meg nem épül egy új gyógyszergyár a délkelet-kazahsztáni Zsambili területen. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfő üdvözölte az országa által elért tudományos áttörést, amelynek köszönhetően Kazahsztán a világ azon néhány országa között lehet, amelyek képesek voltak saját oltóanyagot kifejleszteni a világjárványt okozó koronavírus ellen.

Kazahsztánban eddig az orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcinát használták, február eleje óta már minden 20. ember megkapta az oltást a 19 millió lakosú országban. Oroszországon kívül Kazahsztánban kezdték meg először a Szputnyik V gyártását. A közép-ázsiai országban eddig több mint 309 ezer fertőzöttet regisztráltak, és 3570 ember halálát kötik a járványhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Komka Péter)