Megvan, ki menthet meg minket az orosz gázfüggőségtől

Katar növelni tervezi cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.

2022. szeptember 24., 14:16

Szerző:

Katar energiaügyi államminisztere szombaton azt mondta, hogy az északi mező déli szakaszának fejlesztése révén évi 110 millió tonnáról 126 millió tonnára bővül az ország LNG-termelése. Közölte továbbá, hogy az emírség több szerződést kötött 60 nagy teherbírású gázszállító tartályhajó építésére, bérlésére és üzemeltetésére.

A QatarEnergy katari állami cég a francia TotalEnergiest választotta ki fő partnerének az NFS fejlesztésében. Az ügyletben 25 százalékos lesz a külföldi részarány, ebből a franciáké 9,375 százaléka a két cég között szombaton létrejött megállapodás szerint.

(Kiemelt kép: A Levante cseppfolyós gázterminál az Adrián, az olaszországi partoknál. Fotó: Marco Sabadin / AFP)

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.