Kiszivárgott a titkos ENSZ-jelentés az afgán helyzetről, káoszba fulladt az evakuálás

A helyi beszámolók szerint Afganisztán káoszba süllyedt, a tálibok házról-házra járnak és fenyegetőznek. 

2021. augusztus 20., 08:57

Szerző:

Csütörtökön is kaotikus állapotokról számoltak be helyi tudósítók a kabuli repülőtérről. Több ezer ember próbálta elhagyni Afganisztánt repülővel, miután az amerikai csapatok 20 év után kivonulnak az országból és a tálibok villámgyorsan visszafoglalták a védtelen, rosszul őrzött területeket. A kivonulás miatt sok helyről érte kritika a Biden-kormányt (amiről egyébként elődje, a Trump-kormányzat döntött), hiszen a tálibok le se lassultak és az amerikaiakat segítő afgánok élete veszélybe került, az evakuálás pedig káoszba fulladt.

Sokan, akiket ki kellene menteni az országból, arra panaszkodtak, hogy zavaros emaileket kaptak az Egyesült Államok Külügyminisztériumától azzal kapcsolatban, hogyan hagyhatják el az országot: az emailek sürgeték őket, hogy menjenek a reptérre, ugyanakkor ott senki sem fogadta őket és senki se tudta, hogyan tudnak távozni. „Reggel 6-re értünk ide, este 6-ig nem nyitották ki a kapukat, nincs senki, aki válaszolna a kérdéseinkre" – mondta egy 39 éves könyvtáros.

Az afgán-amerikai kettős állampolgár a feleségével és két kisgyerekkel rostokolt egész csütörtökön a reptér előtt.

A férfi nem akarta elmondani a nevét, mert félt a tálibok megtorlásától. Azt viszont elmondta, hogy a tálibok megkorbácsolták.  

Eközben Afganisztánban nemzeti ünnep is volt, a Függetlenség Napja (1919-ben aznap szabadult fel az ország a brit gyarmati státuszból), amelyről úgy emékeztek meg, hogy kisebb, de nagyon elszántnak tűnő csoportok a hagyományos afgán vörös-fekete-zöld zászlót lengetve vonultak végig az utcákon a városokban. (A táliboknak fehér zászlaja van.)  A Washington Post szerint ezek a soportok jelentik az első kihívást a tálibokra. Aszabádban, egy keleti tartomány fővárosában néhány embert megöltek egy ilyen felvouláson, de azt nem tudni, kicsodák. 

A tálibok békés nyilatkozatokat tettek ugyan a hatalomátvétel során, miszerint tiszteletben tartják a nők jogait és a média szabadságát, de csütörtökön nem látszott ennek semmi jele. A Deutsche Welle hírügynökség szerint például az egyik újságírójuk közeli rokonát ölték meg tálib fegyveresek. A hírügynökség szerint a fegyveresek házról-házra kerestek újságírókat és ekkor lőtték le az illetőt. Ugyanígy keresik a tálibok azokat, akik segtettek az amerikaiaknak bármilyen módon, ezt egy titkos ENSZ-jelentés is írja, amelyet a Washington Post szerzett meg. A jelentés szerint a tálib harcosok ellenőrző pontokat állítanak fel a városokban és azzal fenyegetik az amerikaiakkal együttműködőket, rokonaikat és ismerőseiket, hogy letartóztatják, vagy megölik őket. A dokumentumot a Norwegian Center for Global Analyses nevű szervezet készítette szerdán, amely az ENSZ-szel kapcsolatban álló hírszerző központként működik. Annak ellenére, hogy a tálibok amnesztiát hirdettek,

a jelentés szerint mindenki veszélyben van, aki együtt dolgozott a 20 évig az országban állomásozó NATO-erőkkel, köztük a magyar csapatokkal is. 

Mindez megmagyarázza, miért próbálnak olyan kétségbeesetten menekülni az afgánok a kabuli reptéren keresztül (ez maradt az egyetlen olyan pont az országban, amit még nem a tálibok őriznek és távozni lehet). A helyi beszámolók szerint éhes-szomjas, esetenként sérült emberek várnak napok óta a repülőtéren arra, hogy bárhová elmenekülhessenek. A Washington Post nemrég egy videót is bemutatott, ahol egy afgán nő a saját gyerekét adja oda egy amerikai katonának a repülőtér falán keresztül. 

Az amerikai hatóságok által bemutatott adatok szerint az evakuáció folyamatos, de lassú: mindössze 2000 embert szállítanak el naponta. John Kirby, a Pentagon szóvivője szerint képesek lennének akár 5-9000 embert is elszálítani, de egyelőre nem kaptak engedélyt rá. Így tegnap 2000-en távoztak Kabulból, köztük 300 amerikai. A Külügyminisztérium szóvivője szerint hamarosan újabb 6000 ember kap lehetőséget, hogy felszálljon a repülőgépekre. A szóvivő szerint minden jelentést megvizsgálnak, ami arról szól, hogy vaakit megakadályoztak, hogy eljusson a repülőtérre. Kirby is megerősítette, hogy megegyeztek a tálibokkal abban, hogy szabad utat engednek az amerikaiaknak, de a helyi tudósítások szerint ez nem történt meg. Egy helyi amerikai szakértő szerint a táibok aszerint mozgatják az ellenőrző pontjaikat, hogy a reptérnek éppen melyik kapuját nyitják meg és többen is lövöldözésekről számoltak be a reptér közelében.

Egyes esetekben a tálibok a levegőbe lőttek, hogy a tömeget ellenőrzésük alá vonhassák, más esetekben emberekre is lőttek. 

A Washington Post arról is beszámolt, hogy szerdán egy zöld kártyával rendelkező ember és amerikai útlevéllel rendelkező kisgyereke sérült meg a kaotikus helyzetben, amikor nem engedték belépni a repülőtérre. Pár órával később újra próbálkoztak, de akkor sem jártak sikerrel, így most bujkálnak a tálibok elől. Ugyancsak elzavartak afgánokat a repülőtérről az amerikaiak. Ezt Sam Lerman, a Légierő veteránja mondta, aki Afganisztánban is szolgált és most az afgánoknak próbál segíteni, hogy elmenekülhessenek. Elmondása szerint egy afgánt egy amerikai katona puskatussal ütött arcon. Egy afgán-amerikai, aki évekig segítette a szövetségeseket és emiatt állampogárságot kapott, azt mondta, többször próbált bejutni a reptérre a családjával, de nem kapott segítséget. „Házról házra járnak és azokat keresik, aki fordítottak, vagy bárhogy segítettek a szövetségeseknek" – mondta a tálibokról. „Akit megtalálnak, azt megölik, családostul" – tette hozzá. 

Egy tudósító reggel 5-re ment ki a reptérhez, ahol több száz ember várta a bejutást, délre több ezren lettek. A tálibok egyszer csak lövöldözni kezdtek, majd ütni kezdték az embereket, hogy oszoljanak. A beszámoló szerint a gyerekek sírtak és hánytak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.