Videón a kétségbeesés: az afgán kislányt átemelik a fal felett

Menekülő afgánokat videózott le a Washington Post a kabuli reptéren. 

2021. augusztus 20., 06:56

Szerző:

Amerikai katonák emeltek át a falon kedden egy afgán kislányt, amikor több ezer helyi lakos gyűlt össze a reptérnél, hogy kiutat találjon az országból a tálib hatalomátvétel miatt. A közösségi médiában terjedő videók szerint érezhető volt az afgán emberek félelme. 

Az Egyesült Államok 5000 embert evakuált Kabulból, ezt Mark A. Milley tábornok közölte szerdán, aki szerint a repérnél a helyzet „stabil" volt. Szerda reggel viszont még  a kabuli amerikai követség jelezte: nem tudják garantálni a biztonságos az útvonalat a reptér felé. A híradások szerint a tálibok ellenőrző pontokat állítottak fel a város körül és a városban is, sokakat megvertek, akik megpróbáltak eljutni a reptérre. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy tárgyal a tálibokkal a reptérre való biztonságos kijutásról. 

Magyar Levente, külügyi államtitkár nemrég bejelentette: 26 magyart hazahoznak Afganisztánból, de Magyarország egyetlen migránst se fogad be, a magyarokat segítő afgánokról pedig pontosan nem tudják, mi van velük. A további, afganisztáni helyzettel kapcsolatos híreinket itt olvashatja

 

(Kiemelt kép: Mohammad Javadzadeh / IRANIAN RED CRESCENT / AFP)

2023. szeptember 22., 08:47

Richard Questtel, a CNN sztárriporterével beszélte állt Szijjártó Péter, magyar külügyi és külgazdasági miniszter, hogy miért és hogyan csökkent Ukrajna támogatása Európában, külön kiemelve Lengyelország távolodását az ukrán gabonaimport miatt. Szijjártó szerint, Magyarország is lehetne Ukrajna olyan szövetségese, mint Lengyelország korábban, ha Ukrajna tiszteletben tartaná a magyar kisebbség jogait.