Videón a kétségbeesés: az afgán kislányt átemelik a fal felett

Menekülő afgánokat videózott le a Washington Post a kabuli reptéren. 

2021. augusztus 20., 06:56

Szerző:

Amerikai katonák emeltek át a falon kedden egy afgán kislányt, amikor több ezer helyi lakos gyűlt össze a reptérnél, hogy kiutat találjon az országból a tálib hatalomátvétel miatt. A közösségi médiában terjedő videók szerint érezhető volt az afgán emberek félelme. 

Az Egyesült Államok 5000 embert evakuált Kabulból, ezt Mark A. Milley tábornok közölte szerdán, aki szerint a repérnél a helyzet „stabil" volt. Szerda reggel viszont még  a kabuli amerikai követség jelezte: nem tudják garantálni a biztonságos az útvonalat a reptér felé. A híradások szerint a tálibok ellenőrző pontokat állítottak fel a város körül és a városban is, sokakat megvertek, akik megpróbáltak eljutni a reptérre. Az Egyesült Államok bejelentette, hogy tárgyal a tálibokkal a reptérre való biztonságos kijutásról. 

Magyar Levente, külügyi államtitkár nemrég bejelentette: 26 magyart hazahoznak Afganisztánból, de Magyarország egyetlen migránst se fogad be, a magyarokat segítő afgánokról pedig pontosan nem tudják, mi van velük. A további, afganisztáni helyzettel kapcsolatos híreinket itt olvashatja

 

(Kiemelt kép: Mohammad Javadzadeh / IRANIAN RED CRESCENT / AFP)

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.