Afganisztán: újabb fenyegetések a táliboktól

Informátorokat vetnek be a keresztény kisebbség üldözésére.

2021. augusztus 19., 20:39

Szerző:

A hatalmat nemrég Afganisztánban magához ragadó radikális iszlamista tálibok megölik azokat, akiknek bibliai idézeteket találnak a mobiltelefonján – erről számolt be csütörtökön a Breitbart News című amerikai konzervatív hírportál a SAT-7 nevű, közel-keleti és észak-afrikai országokban sugárzó keresztény televíziós csatornára hivatkozva.

A SAT-7 szerint a tálibok kémeket és informátorokat alkalmaznak a keresztény kisebbség üldözésére a közép-ázsiai országban. „Megbízható forrásoktól halljuk, hogy a tálibok elkérik az emberek telefonját, és ha megtalálják rajta a Bibliát letöltve, azonnal megölik az illetőt” – mondta Rex Rogers, a SAT-7 észak-amerikai igazgatója a Religion News Service nevű, vallási hírekre szakosodott amerikai portálnak. A forrás szerint „hihetetlen veszélyt” jelent jelenleg az afgánok számára, ha bármilyen keresztény tartalomra bukkannak a mobiltelefonjaikon, a táliboknak ugyanis informátoraik vannak.

Más keresztény nonprofit szervezetek, valamint az üldözött keresztényeket világszerte segítő szolgálatok is megkongatták a vészharangot, kiemelve a tálib vezetés kegyetlen természetét. Egy valódi neve elhallgatását kérő keresztény férfi a keresztényüldözést nyomon követő és az üldözött keresztényeket támogató Release International nevű nemzetközi szervezetnek nyilatkozva „szörnyűségesnek” írta le a helyzetet.

„Testvéreink Krisztusban elmondják nekünk, hogy mennyire félnek. A tálibok által mostanra ellenőrzött területeken a lányok nem mehetnek majd iskolába, a nők pedig máris nem hagyhatják el otthonukat férfi kísérő nélkül” – mondta el a férfi a Release International munkatársainak.

(Kiemelt kép: Afgán emberek várnak az amerikai katonák által őrzött kabuli repülőtérnél 2021. augusztus 16-án. Fotó: Shakib Rahmani / AFP)