Káosz a kabuli repülőtéren: a tálibok a levegőbe lőttek

A tömeg irányíthatatlanná vált.

2021. augusztus 16., 08:51

Szerző:

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek a tömeg oszlatására. Az emberek ugyanis irányíthatatlanná váltak – közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel, írta meg az MTI.

A tájékoztatás szerint a katonák azért használtak fegyvert, hogy úrrá legyenek a kifutón kialakult káoszon, a tömeg egy amerikai katonai repülőgépre szeretett volna feljutni. Erről itt írtunk korábban. „Bár ez a mi repülőterünk, csak azt látjuk, hogy a diplomatákat kimenekítik, míg mi továbbra is bizonytalanságban várunk” – panaszolta a Reuters hírügynökségnek egy helyszínen tartózkodó afgán emberi jogi aktivista.

A közösségi médiára szintén felkerültek videofelvételek, amelyeken látható, hogy a katonák a levegőbe lőnek. Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma (Pentagon) vasárnap további ezer fegyverest rendelt a helyszínre, ezzel már körülbelül hatezer katona dolgozik az amerikai állampolgárok, illetve a korábban nekik dolgozó afgánok evakuálásán.

Az emberek már vasárnap este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.

A tálib győzelem hírére több nagy légitársaság – köztük a United Airlines és a British Airways – elirányította járatait az afgán légtérből, a Flightradar24 repülőgép-követő szolgálat pedig azt közölte, hogy több utasszállító gép az Afganisztánnal szomszédos Irán és Pakisztán légterén repült át. A légitársaságok és a kormányok az elmúlt években nagyobb óvatossággal viszonyulnak a konfliktuszónák légtereihez, miután az elmúlt években két repülőgépet is lelőttek ilyen módon föld-levegő rakétákkal. Az egyiket 2014-ben Kelet-Ukrajna fölött, egy ukrán gépet pedig tévedésből az iráni hadsereg lőtt le 2020-ban. Egyik légiszerencsétlenségnek sem volt túlélője.

(Kiemelt kép: Afgán emberek a kabuli repülőtér aszfaltján 2021. augusztus 16-án. Fotó: AFP)