Kanadában olimpiai stadionban is oltanak

Naponta háromezer embert oltanak be a sportlétesítményben. Több tartományban masszőröket, fogorvosokat és szülésznőket is besoroznak a tömeges oltásokhoz.

2021. március 1., 19:31

Szerző:

Kanadában előkészítették a montreali olimpiai stadiont idősek ezreinek koronavírus elleni védőoltására. Az 1976-ban rendezett montreáli nyári olimpia stadionjában először a 84 évnél idősebbek kapják meg a vakcinát. A létesítményt ellátták kerekesszékekkel és golfozáshoz használatos elektromos kisautókkal, hogy segítsék a járni már képtelen időseket.  A Pfizer/BioNTech vakcináját használják, amelynek hűtési igénye a stadionban biztosított, otthoni oltásra azonban az anyag alkalmatlan lenne.

A 37,6 millió lélekszámú Kanadában több fejlett országhoz képest lassan halad az oltás, a lakosságnak eddig még négy százaléka sem kapott vakcinát. Justin Trudeau miniszterelnök vasárnap azt mondta, valószínűleg nyár végére mindenkit beoltanak az országban.

Az oltási hajlandóság bíztató Kanadában. Alberta tartomány több városában a gyógyszertárakban is elkezdték oltani a 74 esztendősnél idősebbeket, ám akkora volt a túljelentkezés - 150 ezren próbálkoztak a regisztrációval -, hogy leállt egy időre a tartomány egészségügyi honlapja.