Jövőre minden diák 81 ezer forintnyi rezsitámogatást kap

A nyugdíjasok pedig 122 ezer forintra számíthatnak.

2022. szeptember 23., 16:08

Szerző:

Németországban legkorábban január elején kaphatják meg a felsőoktatásban tanulók azt a 200 eurós, átszámolva nagyjából 81 ezer forintnyi egyszeri kifizetést, amely a harmadik segélycsomag részeként érkezik hozzájuk – írja Spiegel nyomán az rtl.hu.

Az egyelőre nem világos, hogy a pénz hogyan jut majd el a kedvezményezettekhez. A nyugdíjasokkal ellentétben – akiknek szintén egyszeri kifizetést kapnak –, a diákok többsége nem kap rendszeres kifizetéseket az államtól, így banki adataik a német állam nem tartja nyilván. Olaf Scholz német kancellár múlt héten 65 milliárd eurós támogatási csomagot jelentett be, azt mondta: az idei harmadik tehercsökkentő csomag nagyobb, mint az első kettő együtt. Egyebek mellett megemelik a családi pótlékot, a lakhatási támogatást. A munkaviszonyban állók után a nyugdíjasok is kapnak 300 eurót (nagyjából 122 ezer forintot), illetve a diákokhoz is érkezik a 200 euró egyszeri támogatás az energiaköltségekre.

Emellett úgynevezett áramárféket vezetnek be: a háztartások és a kis-, valamint közepes méretű vállalkozások egy meghatározott mennyiségig, az úgynevezett alapfogyasztásig kedvezményes áron kapják a villamos energiát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Tegnap 17:55

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.