Megszólalt a dél-afrikai egészségügyi miniszter a szupermutánsról

A miniszter boszorkányüldözéshez hasonlította a világ országainak gyors reakcióját az Afrika déli régiójában észlelt mutánsra.

2021. november 27., 06:05

Szerző:

Joe Phaahla dél-afrikai egészségügyi miniszter pénteken kijelentette, hogy indokolatlan, hogy más országok utazási korlátozásokat vezettek be a Covid-19 egy erősen mutálódott változatának hazájában történő kimutatása miatti aggodalmak miatt – írja a CNBC nyomán a Portfolio.

„Ennek a fajta rohamszerű reakciónak tényleg nincs értelme”

– mondta Phaahla egy sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy az utazási tilalmak sértik az Egészségügyi Világszervezet normáit és előírásait.

Más nemzeteket is megrótt, amiért hibáztatni akarnak, és a változatot Dél-Afrikának tulajdonítják, ahelyett, hogy a WHO útmutatásai szerint együttműködve dolgoznának a helyzet megoldásán. „A Covid-19 globális egészségügyi vészhelyzetet jelent. Együtt kell dolgoznunk, nem pedig egymást büntetni” – mondta Phaahla. „A boszorkányüldözés senkinek sem használ. Dél-Afrika becsületes szereplő akar lenni a világban, hogy megossza az egészségügyi információkat, amelyek nem csak a dél-afrikaiak és a világ polgárainak hasznára válnak.”

A B.1.1.529 néven ismert új variánst kis számban észlelték Dél-Afrikában. A WHO pénteken a görög Omikron betűt rendelte a variánshoz.

Phaala elmondta, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a variáns genetikai összetétele miatt fertőzőbb lehet, de megjegyezte, hogy a vakcinák mindig hatékonyak a súlyos covid megelőzésében.

Pénteken mind a 27 uniós tagállam egészségügyi szakértőiből álló bizottság egyetértett abban, hogy aktiválni kell a vészmegszakítást és ideiglenes korlátozást kell bevezetni minden, az EU-ba irányuló, Dél-Afrikából érkező utazásra, közölte az EU szlovén elnöksége a Twitteren.

Az Egyesült Királyság csütörtökön szintén bejelentette, hogy péntek déltől ideiglenesen felfüggeszti a hat afrikai országból, köztük Dél-Afrikából induló járatokat. A döntést a Dél-Afrikával való előzetes egyeztetés nélkül hozták meg, közölte Phaahla.

(Kiemelt képünk illusztráció. Önkéntesek előkészítik a hozzávalókat a koronavírus-járvány miatt munkanélkülivé vált embereknek készítendő leveshez a fokvárosi Woodstock sörfőzdében 2020. május 18-án. MTI/EPA/Nic Bothma)