Visszatér a kormányba a Netanjahu miatt távozó hadügyminiszter

Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalosan is ismét megerősítette pozíciójában Joáv Galant visszatérő hadügyminisztert. A miniszter Netanjahu kormányának Legfelsőbb Bíróságot korlátozó tervei miatt távozott.

2023. április 11., 08:32

Szerző:

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette hivatalában a korábban menesztett védelmi minisztert, Joáv Galantot: hétfő esti televíziós beszédében az izraeli kormányfő bejelentette, hogy hivatalosan is visszahelyezi hivatalába a védelmi minisztert, akit hét héttel korábban menesztett, de akinek azóta sem adta át a hivatalos felmondólevelet.

Galant, menesztése előtt, nyilvánosan felszólított az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására irányuló tervek befagyasztására, mert szerinte veszélyeztetik Izrael biztonságát a tervek elleni tiltakozások, amelyeknek részeként sokan megtagadták a hadseregben az önkéntes tartalékos katonai szolgálatot. Az elmúlt héten rakétatámadások érték Izraelt a Gázai övezetből, Libanonból és Szíriából, valamint súlyos terrormerényletek is történtek az országban.

Netanjahu beszédében az ellenzéket és az előző kormányt hibáztatta az eseményekért. Elmondta, hogy az előző kormány gyengeséget mutatott, és felbátorította Izrael ellenségeit.

„Az előző kormány területet és gázlelőhelyeket adott át az ellenségnek anélkül, hogy bármit is kapott volna cserébe” – közölte. Netanjahu emellett kritizálta az igazságszolgáltatás tervezett átalakításának ellenzőit, és közölte, hogy jobboldali-vallásos koalíciója helyreállítja a biztonságot.

Beszéde után Tel-Avivban utcára vonultak a tiltakozók, és rövid időre elzárták az Ajalon főutat, az ország legforgalmasabb központi autópályáját.

Az előző kormányfők, Naftali Bennett és Jaír Lapid, visszautasították a miniszterelnök állításait. Bennett szégyenletesnek nevezte a beszédet, Lapid pedig felszólította Netanjahut, hogy „vállalja a felelősséget” a kormányzása idején történtekért.

(Kiemelt kép: Joáv Galant izraeli hadügyminiszter. Fotó: Menáhem Kahána / Pool / AFP)

2023. június 9., 21:10

Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton – közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.