Keményen visszaszólt Joe Bidennek Netanjahu

Benjámin Netanjahu nehezen viselte, hogy Biden elnök élesen kritizálta őt az izraeli tüntetések nyomán, ezért leszögezte, országa „szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására hoz meg döntéseket.”

2023. március 29., 12:44

Szerző:

Izrael független ország, nem külföldi nyomásra alapozva hozza meg döntéseit – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerdára virradóra Joe Biden keddi nyilatkozatára reagálva, amelyben az amerikai elnök arra szólította fel az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást a bírósági és igazságügyi reform okozta belpolitikai válságra.

Biden kijelentette, hogy Netanjahu „nem mehet tovább ezen az úton”, és reményét fejezte ki, hogy eláll a reformtól, amely lehetővé tenné a parlament számára, hogy felülbírálja a legfelsőbb bíróság döntéseit, és korlátozza a testület hatáskörét az elfogadott törvények felülvizsgálatára.

Válasznyilatkozatában az izraeli kormányfő leszögezte: „Izrael szuverén ország, amely nem külföldi nyomás hatására - érkezzen az akár a legjobb barátaitól -, hanem népének akarata alapján hozza meg a döntéseit”. Kijelentette továbbá, hogy Izrael és az Egyesült Államok szövetsége megbonthatatlan, melynek révén a két ország mindig képes felülemelkedni a köztük fellépő „alkalmi nézeteltéréseken”.

„Kormányom a demokrácia megerősítésében kötelezte el magát a három hatalmi ág közötti kellő egyensúly helyreállításával, amelyet széles körű konszenzussal igyekszünk megvalósítani” - fogalmazott a miniszterelnök, megjegyezve, hogy Biden elnököt több mint 40 éve ismeri, és nagyra értékeli „az Izrael iránti hosszú távú elkötelezettségét”.

(Kiemelt kép: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (k) elnököl a kabinet heti ülésén a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatalban 2023. január 15-én. Fotó: Menahem Kahana / POOL / AFP)

2024. július 11., 07:13

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan – jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján Washingtonban.