Az Egyesült Államok aggódik az izraeli igazságügyi reform okozta helyzet miatt

Az Egyesült Államok arra szólítja az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb találjanak kompromisszumos megoldást az igazságügyi reform körül kialakult helyzetre, közölte a Fehér Ház egyik szóvivője közép-európai idő szerint hétfőn, miután a védelmi miniszter menesztése újabb tömeges tüntetéseket váltott ki Izraelben.

2023. március 27., 10:20

Szerző:

„Ismét felszólítjuk az izraeli vezetőket, hogy minél hamarabb jussanak kompromisszumra a kérdést illetően. Úgy gondoljuk, hogy ez a leginkább járható út Izrael és polgárai számára” – közölte Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

Izrael miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu vasárnap menesztette Joáv Galant védelmi minisztert, miután a tárcavezető nyíltan kritizálta azt a törvénytervezetet, amely az utóbbi hetekben nagy tiltakozást váltott ki országszerte. Adrienne Watson értésre adta, hogy Washingtont nagyon aggasztja az izraeli helyzet, és utalt a két ország közti szoros viszonyra is. „Ahogy azt (Joe Biden amerikai) elnök Netanjahu miniszterelnökkel is megvitatta nemrég, mindig is a demokratikus értékek voltak és lesznek az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatának fő jellemzői” – tette hozzá.

Kiemelte: a demokratikus társadalmak stabilitását a fékek és ellensúlyok rendszere biztosítja, és a demokratikus rendszer nagyobb mértékű módosítását a lehet legnagyobb társadalmi támogatás mellett kell véghezvinni.

(Kiemelt képünk: A washingtoni Fehér Ház kivilágított épülete. MTI/EPA/Michael Reynolds)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.