Jó tanáccsal látta el az ukrán külügyminiszter a nácizó Vlagyimir Putyint

A kijevi vezetés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök ahelyett, hogy Ukrajnával és az ukrán ügyekkel foglalkozik, aggódjon inkább az oroszországi őshonos népekért.

2021. június 11., 10:03

Szerző:

Aggódjon inkább a saját országában élő őshonos népek és nemzeti kisebbségek jogaiért, ne spekulációkat terjesszen az őshonos népekről szóló ukrán törvénytervezetről – ezt javasolta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Vlagyimir Putyinnak, aki szerda este egy, a Rosszija 1 és a Rosszija 24 televízió interjúban azt mondta, hogy a náci Németország eszméire emlékezteti őt az ukrán törvényjavaslat, amely az embereket „őshonosokra, első-, másodosztályú és egyéb kategóriákba” sorolja.

Dmitro Kuleba emlékeztetett arra, hogy a törvényjavaslat meghatározza, mely népek tekinthetők őshonosoknak. Az előterjesztés szerint olyan jellegzetes etnikai közösségek, amelyek Ukrajna területén jöttek létre, etnikai kisebbséget alkotnak, és nincs saját államuk. „Ukrajnában ezek elsősorban a krími tatárok, a karaiak és a krimcsákok” – fejtette ki. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy Ukrajnában sohasem korlátozták az orosz nemzeti kisebbség jogait.

„Az ukrán nyelv mint államnyelv működésének védelme és támogatása normális dolog. Ukrajnában az ukrán nyelven történő kommunikáció emberi jogának védelme értelemszerűen nem jelenthet veszélyt más nyelvek használatára”

– érvelt a miniszter, akinek szavai szerint a nemzeti kisebbségek és őshonos népek oroszországbeli elnyomásának esetei széles körben ismertek. Ezek közül kiemelte, hogy az Oroszországi Föderációban az ukránok társadalmi szervezeteivel szemben elnyomó politikát folytatnak. Rámutatott továbbá arra, hogy Oroszország az általa Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten is rendszeresen megsérti az ott élő ukránok és krími tatárok jogait.

(Kiemelt kép: Sputnik/AFP | Sergei Ilyin)