Jeruzsálem palesztinok lakta részére szervez felvonulást Netanjahu pártja, a Hamász válaszra készül

Újabb összecsapásokra készülve az izraeli hadsereg már meg is kezdte további csapatok átcsoportosítását Csiszjordániába.

2021. június 15., 10:09

Szerző:

Izraeli nacionalisták zászlós felvonulást hirdettek keddre Jeruzsálem belvárosában mintegy ötezer résztvevővel, és erre válaszul a radikális iszlamista Hamász palesztin mozgalom "harag napját" hirdetett.

Az izraeli megmozdulást Benjámin Netanjahu volt konzervatív miniszterelnök hívei szervezik. Szakértők szerint mindez a helyzet további elmérgesedéséhez vezethet.

Mivel ez a felvonulás a jeruzsálemi óváros muszlimok lakta negyedeit is érinti, a palesztinok provokációnak tekintik. A két legnagyobb palesztin frakció, a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah válaszul "harag napját", vagyis tiltakozó akciót hirdetett. A Jerusalem Post című helyi lap hétfőn közölte, hogy az izraeli hadsereg ennek hatására további csapatokat vezényelt Ciszjordániába.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsapások voltak palesztinok és izraeli biztonságiak között az iszlám vallás Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A 11 napi vérontásnak május 21-ére virradóra tűzszünet vetett véget. A harcokban a Gázai övezet 254 lakója és 13 izraeli vesztette életét.

A Naftali Bennett vezette új izraeli kormánykoalíció vasárnap este megszerezte a kormányalakításhoz szükséges többséget az izraeli parlamentben. A Jobbra (Jamina) nevű jobboldali párt politikusa a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt. Ezzel véget ért Benjámin Netanjahu konzervatív miniszterelnök 12 éves kormányzása.

A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél - két év múlva - Jaír Lapid külügyminiszter, a centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt vezetője veszi át a miniszterelnöki tisztséget.

(Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök érkezik a jeruzsálemi körzeti bíróságra, ahol megkezdődik a korrupciós perének bizonyítási szakasza 2021. április 5-én. Három ügyben nyújtott be vádiratot Netanjahu ellen a főügyész: csalás, közhivatallal való visszaélés és megvesztegetés. MTI/EPA/Abir Szultan)