Jegesmedve támadt egy francia nőre

Jegesmedve sebesített meg egy francia turistát a norvégiai Spitzbergák egyik táborában az északi-sarkvidéken, a nő élete nincs veszélyben – jelentették be helyi hatóságok hétfőn.

2022. augusztus 8., 14:49

Szerző:

A francia nő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, egy 25 fős expedíció tagjaként érkezett a Belgiumnál kétszer nagyobb területű szigetre, ahol sátrakban szálltak meg, alig több mint ezer kilométerre az Északi-sarktól. 

„Tudomásunk szerint a francia nőnek megsérült a karja” – nyilatkozta Stein Olav Bredli helyi rendőrfőnök. A turistát helikopterrel szállították a longyearbyeni kórházba, a szigetcsoport legnagyobb településére. 

A támadás pontos körülményei nem ismertek, de a helyi hatóságokat ottani idő szerint valamivel reggel 8:30 előtt értesítették az esetről.

„Célzott lövéseket adtak le a jegesmedvére, amely megijedt és elszaladt a helyszínről”

– erősítette meg Bredli rendőrfőnök. Az állatot később megtalálták, sorsa még nem dőlt el.

A Spitzbergákon mindenkinek kötelező a fegyverviselés, aki elhagyja a lakott területet, mert fel kell készülni a jegesmedvékkel való véletlen találkozásokra. A jegesmedvehímek 300 és 600 kilogramm közötti tömegűek, míg a nőstények körülbelül feleannyit nyomnak.

Egy 2015-ös felmérés szerint a Norvégiához tartozó sarkköri területek mintegy ezer jegesmedvének adnak otthont, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak. Közülük mintegy 300-an egész évben a szigetcsoporton élnek, és korábban néhányan a sziget nyugati részén telepedtek le, ahol a legtöbb ember él, de innen egy idő után eltűntek, amikor vadászatuk még engedélyezett volt.

1971 óta hat halálos jegesmedve-támadást jegyeztek fel, az utolsó áldozat egy 38 éves holland férfi volt 2020-ban.

Az 1924-ben hatályba lépett Svalbardi Egyezmény alapján a Spitzbergák területe Norvégiához tartozik, de a norvég szuverenitás korlátozott a nemzetközi kereskedelmi és bányászati tevékenység miatt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MAURIZIO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.