Elérte a földrengés utáni szökőár Japán partjait

A rendkívül erős földmozgás után az elmúlt 12 év legsúlyosabb cunamiját várták, de később enyhébb fokozatúra módosították az előrejelzést.

2024. január 1., 16:44

Szerző:

Hat embert élve temettek maguk alá a romok hétfőn, a Japán-tenger partvidékét megrázó, 7,6 erejű földrengésben és az azt követő utórengésekben Japán középső részén, a Noto-félszigeti Vadzsima városban. A földrengés után 1,2 méter magas hullámokkal érkezett szökőár Vadzsima kikötőjébe  – írta a HVG.

A hatóságok szerint Notón ötvennél több 3,2-esnél erősebb földmozgást lehetett észlelni négy óra leforgása alatt. Vadzsimában tűz is keletkezett, más településeken is összedőltek épületek a földrengés hatására. A földrengést az északi Hokkaidótól a délnyugati Kjúsúig lehetett érezni. Több, a Japán-tenger partján fekvő prefektúrára adtak ki szökőárriadót, amelyek magas fokozatúról később enyhébbre változtattak. Ez volt a legsúlyosabb cunamiriadó 2011 óta, amikor 9 erősségű földrengés és szökőrár pusztított Japán északkeleti részén, húszezer ember halálát okozva és elárasztva a fukusimai atomerőművet.

 

A katasztrófaelhárítás szerint öt prefektúrában összesen több mint 51 ezer embert szólítottak fel otthonuk elhagyására. A meteorológiai hivatal szerint cunamit tapasztaltak Tojama és Niigata prefektúrákban is.

A dél-koreai meteorológiai hivatal közölte, hogy egyméteres hullámok érték el Dél-Korea keleti partvidékét a japán földrengés következtében. Kangvon tartomány hatóságai figyelmeztették a lakókat, hogy vonuljanak át magasabban fekvő területekre – közölte a belbiztonsági minisztérium. Az orosz Távolkelet több városában, így Vlagyivosztokban is cunamiriadót rendeltek el, de egyelőre nem kezdték meg az evakuálást.

(Kiemelt kép: Földrengés után Japánban, 2024.01.01. Yusuke FUKUHARA / Yomiuri Shimbun / AFP)