Ötméteres szökőár jöhet Japánban

Dél-Korea és Oroszország is cunamiriadót hirdetett.

2024. január 1., 13:26

Szerző:

Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre – írja a Magyar Narancs. A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók. Az NHK szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira is. A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem. Isikava és Tomaja prefektúrákban több mint 36 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.  Kisida Fumio kormányfő felszólította az érintett területek lakosait, azonnal hagyják el a térséget. Közölte, hogy a miniszterelnöki kabinet és a kormány közli az evakuálással kapcsolatos információkat, értékeli az aktuális helyzetet és együttműködik a helyi kormányzatokkal az emberi életek mentésében.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma most szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése. Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.

(Kiemelt képünkön: Egy okostelefon értesíti a cunami-riasztás kiadásáról Japánban 2024. január 1-jén. Nagy erejű földrengés történik Ishikawa prefektúra közelében, a Noto-félszigeten. Az Ishikawa prefektúra Noto régiójára jelentős cunamiriadót adtak ki. Fotó: Tosei Kisanuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.