Ötméteres szökőár jöhet Japánban

Dél-Korea és Oroszország is cunamiriadót hirdetett.

2024. január 1., 13:26

Szerző:

Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek. A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre – írja a Magyar Narancs. A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók. Az NHK szerint akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira is. A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem. Isikava és Tomaja prefektúrákban több mint 36 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás.  Kisida Fumio kormányfő felszólította az érintett területek lakosait, azonnal hagyják el a térséget. Közölte, hogy a miniszterelnöki kabinet és a kormány közli az evakuálással kapcsolatos információkat, értékeli az aktuális helyzetet és együttműködik a helyi kormányzatokkal az emberi életek mentésében.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma most szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése. Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.

(Kiemelt képünkön: Egy okostelefon értesíti a cunami-riasztás kiadásáról Japánban 2024. január 1-jén. Nagy erejű földrengés történik Ishikawa prefektúra közelében, a Noto-félszigeten. Az Ishikawa prefektúra Noto régiójára jelentős cunamiriadót adtak ki. Fotó: Tosei Kisanuki / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)