Óriásszivattyúk bevetésével akarják elárasztani a Hamász titkos alagútjait

Izrael célkeresztjében már egyértelműen a Gázai övezet déli része áll. A Hamász titkos alagútjait vízzel árasztanák el, amihez a tengerből nyernék a vízmennyiséget.

2023. december 5., 11:46

Szerző:

Heves légitámadásokkal és szárazföldi összecsapásokkal folytatódik a háború a Gázai övezetben. Az izraeli hadsereg a terület északi felének jelentős részét ellenőrzése alá vonta és a Földközi-tengerre vízpumpákat telepített, hogy ha szükséges, el tudja árasztani a Hamász terrorszervezet alagútjait.

A hu.euronews.com beszámolója szerint az Izraeli Védelmi Haderő (IDF) öt nagy szivattyút szerelt össze az al-Shati menekülttábortól északra az elmúlt hetek során, amelyek mindegyike több ezer köbméter tengervizet tud az alagutakba pumpálni.

A tervről Izrael már novemberben tájékoztatta az Egyesült Államokat is, hozzátéve, hogy igyekeznek összhangba hozni a környezeti és emberi tényezőket a katonai célokkal szemben.

Ennek ellenére amerikai részről megfogalmazódtak aggodalmak a terv kapcsán. Többek között, hogy a művelet hosszú hetekig is eltarthat, ami lehetővé teheti a Hamász harcosainak evakuálását, akik esetleg magukkal vihetnek túszokat is.

A katonák általában kutyákat és robotokat használnak az alagutak megtisztításához, de az alagutak elárasztása hatékonyabb megoldásnak bizonyulhat az IDF számára, mert sok időt és emberéletet takaríthatnak meg ezzel a módszerrel.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy katona áll az izraeli hadsereg szerint egy alagútban, amelyet a Hamász fegyveresei ástak a Gázai övezetben található Al-Sifa kórházkomplexumban. Strip, Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti folyamatos csaták közepette, 2023. november 22-én. Ahikam SERI / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.