Fehér Ház: az Egyesült Államok mindent megtesz a tűzszünetért

Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében – jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön.

2023. december 1., 08:19

Szerző:

John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és Egyiptommal közösen, hogy a harcokban hetedik napja tartó szünet a lehető legtovább tartson. Úgy fogalmazott, minden órában azon dolgoznak, hogy a „hetedik napból nyolcadik, kilencedik és tizedik nap legyen, és így tovább”. 

Az amerikai külügyi szóvivő csütörtökön közleményben számolt be Antony Blinken külügyminiszter csütörtöki tárgyalásáról Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, amelyen elsősorban a gázai lakosok számára szállított humanitárius segélyek kiszélesítéséről beszéltek. 

Matthew Miller szóvivő tájékoztatása szerint a miniszter „elítélte a szélsőséges erőszakot palesztinokkal szemben Ciszjordániában, és ragaszkodik a tettesek teljes mértékű felelősségre vonásához”. A beszámoló szerint az amerikai külügyminiszter és a Palesztin Hatóság elnökének Ramalláhban tartott megbeszélésén szó volt a Ciszjordániában élő palesztinok „biztonságának és szabadságának” bővítéséről is. 

Ezt megelőzően Jeruzsálemben, az amerikai nagykövetségen tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken a többi között arról beszélt: a Biden-adminisztráció felhívta Izrael figyelmét arra, hogy a gyakorlatban is léptesse életbe a terveket, amelyekkel mérsékelhetők a civileket ért sérelmek a katonai művelet során.

„Az a mód, ahogy Izrael megvédi magát, számít” – fogalmazott Antony Blinken, aki azt is megjegyezte, hogy a Hamász azonnal véget vethetne a harcoknak, ha elengedné minden, október 7-én elhurcolt foglyát, és átadná az Izrael ellen végrehajtott támadás kitervelőit. 

Az amerikai külügyminiszter korábban egyeztetést folytatott Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnökkel és Isaac Herzog államfővel. 

Antony Blinken egyben elítélte a Jeruzsálemben izraeliek ellen elkövetett támadást, amit úgy kommentált, hogy az világossá teszi a Hamász valódi szándékait.

(Kiemelt képünk: John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora beszél a napi sajtótájékoztatón a washingtoni Fehér Ház Brady Tájékoztatótermében 2023. január 25-én. Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)