Izrael figyelmezteti a lakosságot, hogy még délebbre, az egyiptomi határ közelébe kell húzódniuk

A fegyverszünet után újra ráporoznak a rakéták a Gázai-övezetben. A lakosságot felszólították, hogy meneküljenek még délebbre. 

2023. december 2., 13:01

Szerző:

Az IDF szerint a Hamász terrorszervezet péntek hajnalban rakétát lőtt ki Izrael felé, annak ellenére, hogy mindkét fél beleegyezett a fegyverszünet meghosszabbításába. A Hamász azonban azt állítja, hogy Izrael folyamatosan elutasítja a fogolycserével kapcsolatos különféle javaslatokat. Az ENSZ a segélyszállítások azonnali újraindítását kérte Gázába – írja az euronews. Az izraeli repülőgépek a Gázai-övezet déli felének nagyvárosára, Hán Júniszra is röpcédulákat szórnak, melyek szerint a térség nem biztonságos, a lakóknak pedig még délebbre, az egyiptomi határ közelébe kell húzódniuk.

A fegyveres konfliktussal a palesztin-párti tüntetések is kiújultak. Washingtonban több százan gyűltek össze az izraeli nagykövetségnél, és tűzszünetet követeltek. Állítólag Atlantában egy személy önégetést kísérelt meg az izraeli konzulátus közelében. Az épület őrzője megpróbálta megállítani, de nem sikerült neki, és saját maga is megégett.

Az ENSZ Emberi Jogi Hivatala aggodalmát fejezte ki pénteken az izraeli hatóságok által őrizetbe vett palesztinok számának „drámai emelkedése" miatt, és vizsgálatot sürgetett az elfogott palesztinok kínzásáról szóló beszámolók ügyében. Az ENSZ-hivatal tudomása szerint Izrael több mint háromezer palesztint vett őrizetbe a megszállt Ciszjordániában, illetve Kelet-Jeruzsálem területén a Gázai övezeti fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta.

(Kiemelt képünkön: Izrael déli részén, a Gázai övezet határának közelében készült, füst száll fel az izraeli csapások által eltalált épületekből, miután Izrael és a Hamász fegyveresei között újraindultak a harcok, 2023. december 2-án. Az Izrael és a Hamász között december 1-jén lejárt az ideiglenes tűzszünet. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)