„Itt árammal kínoztak, amott megvertek” – tíz orosz kínzókamrát találtak Izjumban

Az ukrán hatóságok közölték, hogy legalább tíz kínzókamrát találtak Izjumban, ahol az oroszok civileket és ukrán katonákat kínoztak. Egy videóriportban a volt foglyok részletezték, hogyan kínozták őket az orosz erők.

2022. október 18., 11:48

Szerző:

„Itt árammal kínoztak, amott megvertek” – közölte egy volt ukrán fogoly, Mikola Maszjakin, aki áprilisban Izjumban volt, amikor a várost megszállták az orosz csapatok. Őt egy elhagyatott kórházban kialakított kínzókamrában verték, sokkolták – írja a Szabad Európa.

Sebeit a kamerának is megmutatta, miközben részletezte, hogy lábánál fogva fellógatták, miközben bottal verték, cigiket nyomtak el rajta, és gyufával égették.

Nem csak Izjumban találtak orosz kínzókamrákat

Donyeck visszafoglalt részein, Liman és Szvjatohirszk közelében egy kolostorban találtak orosz kínzókamrákat az ukrán erők. Az ukrán titkosszolgálat (SSU) szerint a kínzókamrát Szvjatohirszk Lavra kolostorában találták. Közlésük szerint az oroszok olyan civileket tartottak fogva és kínoztak meg ott, akik kiálltak Ukrajna területi integritása mellett. A helyszínen még zajlanak a vizsgálatok. Az Ukrinform mindemellett emlékeztetett arra is, hogy Szvjatohirszk és Liman térségében legalább 78 holttestet ástak ki a földből azután, hogy visszafoglalták a területet az oroszoktól.

(Kiemelt kép: A harci napló című orosz propagandafüzet, amit Izjum egyik iskolájában találtak, amely az orosz katonák számára kórházként és kínzókamraként is szolgált. fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.