„Itt árammal kínoztak, amott megvertek” – tíz orosz kínzókamrát találtak Izjumban

Az ukrán hatóságok közölték, hogy legalább tíz kínzókamrát találtak Izjumban, ahol az oroszok civileket és ukrán katonákat kínoztak. Egy videóriportban a volt foglyok részletezték, hogyan kínozták őket az orosz erők.

2022. október 18., 11:48

Szerző:

„Itt árammal kínoztak, amott megvertek” – közölte egy volt ukrán fogoly, Mikola Maszjakin, aki áprilisban Izjumban volt, amikor a várost megszállták az orosz csapatok. Őt egy elhagyatott kórházban kialakított kínzókamrában verték, sokkolták – írja a Szabad Európa.

Sebeit a kamerának is megmutatta, miközben részletezte, hogy lábánál fogva fellógatták, miközben bottal verték, cigiket nyomtak el rajta, és gyufával égették.

Nem csak Izjumban találtak orosz kínzókamrákat

Donyeck visszafoglalt részein, Liman és Szvjatohirszk közelében egy kolostorban találtak orosz kínzókamrákat az ukrán erők. Az ukrán titkosszolgálat (SSU) szerint a kínzókamrát Szvjatohirszk Lavra kolostorában találták. Közlésük szerint az oroszok olyan civileket tartottak fogva és kínoztak meg ott, akik kiálltak Ukrajna területi integritása mellett. A helyszínen még zajlanak a vizsgálatok. Az Ukrinform mindemellett emlékeztetett arra is, hogy Szvjatohirszk és Liman térségében legalább 78 holttestet ástak ki a földből azután, hogy visszafoglalták a területet az oroszoktól.

(Kiemelt kép: A harci napló című orosz propagandafüzet, amit Izjum egyik iskolájában találtak, amely az orosz katonák számára kórházként és kínzókamraként is szolgált. fotó: Virginie Nguyen Hoang / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.