Leváltott siíta vezető hívei csaptak össze a rendőrökkel Irakban

Rohamrendőrökkel csaptak össze a hétfőn lemondott Muktada asz-Szadr iraki síita vezető támogatói Bagdadban, legalább hárman meghaltak, sokan megsérültek - erősítették meg a helyi hatóságok.

2022. augusztus 29., 21:10

Szerző:

A zavargások azután törtek ki, hogy Muktada asz-Szadr iraki síita vezető hétfőn bejelentette lemondását. Támogatói - akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél - erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak.

Az iraki védelmi erők hétfő délután bejelentették, hogy helyi idő szerint este 7 órától az egész országra érvényes kijárási tilalmat vezetnek be, amelynek végét még nem határozták meg. Az ország déli részén több síita többségű tartományban is hasonló zavargások törtek ki.

Musztafa al-Kádimi, Irak ügyvivő miniszterelnöke a zavargásokra való tekintettel felfüggesztette a kabinet ülésezését, és felszólította asz-Szadrt, hogy utasítsa támogatóit a kormányépületek elhagyására.

Az ENSZ iraki missziója hétfőn szintén arra kérte a tüntetőket, hogy hagyják el az épületeket, emellett felszólította asz-Szadr támogatóit, hogy "óvakodjanak az olyan cselekedetektől, amelyek események megállíthatatlan láncolatát indítanák el". A nyilatkozatban hangsúlyozták: "az állam túlélése forog kockán".

A síita hitszónok széleskörű támogatásnak örvendett, ugyanis elutasította mind az amerikai, mind az iráni beavatkozást Irak belpolitikájába. Azt mondta, szerinte senkinek nem szabadna hivatalt vállalnia azok közül, akik Irak 2003-as amerikai megszállása óta hatalmon voltak.

Jóllehet Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többségük. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, így a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

A több hónapnyi bizonytalanság és a pártok hatalomért folyó harca egyaránt erősítette a növekvő politikai instabilitást az országban, a hétfői ráadásul asz-Szadrnak nem az első visszalépése: a hitszónok többször is így reagált, amikor a politikai egyeztetések eredményei nem neki kedveztek - írta az AP. Sokan emiatt hétfőn bejelentett döntését is blöffnek tartják, azonban félő, hogy a helyzet feszültségének fokozódása még nagyobb politikai válsághoz vezethet.

(Kiemelt kép: Muktada asz-Szadr leköszönő siíta vezető hívei csaptak össze a rohamrendőrséggel Bagdadban, 2022. augusztus 29-én. Fotó: Arshad Mohammed / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.