Újabb török katonák estek el az iraki kurdok elleni harcokban

Az Összezárt harapófogó hadművelet egy lassan 40 éve zajló konfliktus újabb fejezete. 

2022. május 29., 11:21

Szerző:

Egy török katona meghalt, egy másik pedig megsebesült szombaton egy észak-iraki katonai műveletben, ahol Ankara a török kurd lázadók ellen harcol – közölte a török védelmi minisztérium vasárnap. A halálesettel hétre emelkedett a kedd óta a térségben megölt török katonák száma.

Egy házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe, amikor a két katona elhaladt mellette – áll a védelmi minisztérium közleményében. Ankara számos hadműveletet indított Törökországban, Szíriában és Irakban olyan kurd lázadók ellen, akik az Ankara és nyugati szövetségesei által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai vagy azzal kapcsolatban állnak.

A legutóbbi, az "Összezárt harapófogó" kódnevű (Claw Closed) művelet áprilisban kezdődött Észak-Irakban. A PKK, amelynek bázisai és kiképzőtáborai az iraki autonóm kurdisztáni régióban vannak, 1984 óta folytat harcot a török állam ellen. A konfliktusnak több mint 40 000 halottja van, sokan közülük civilek.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bejelentette, hogy hamarosan új török katonai műveletet indít Észak-Szíriában, amelynek célja egy 30 kilométer széles "biztonsági övezet" kialakítása a határon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Iraki kurd, azaz pesmerga harcosok bemutatót tartanak Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter előtt a Kurdisztán tartomány fővárosa, Erbil közelében lévő Zeravani kiképzőtáborban, ahol német katonák a pesmerga harcosok kiképzését végzik 2019. augusztus 21-én. MTI/EPA/Gailan Hadzsi)