Csúnyán elbukott Dick Cheney lánya, Donald Trump nagy ellenfele

Liz Cheney, az iraki háborúért is felelős egykori alelnök, Dick Cheney lánya kikapott Trump jelöltjétől a wyomingi előválasztáson.

2022. augusztus 17., 07:25

Szerző:

A Donald Trump korábbi amerikai elnök által támogatott jelölt, Harriet Hageman győzelmét hozta a nagy érdeklődéssel várt republikánus előválasztás a nyugati Wyoming állam kedden, Liz Cheney, a Republikánus Párt Trump-ellenes szárnyának egyik vezetője vereséget szenvedett.

Az előválasztás tétje az volt, hogy ki indulhat jelöltként a novemberi kongresszusi választáson a Wyoming állam kongresszusi körzetében. Kérdés volt, hogy esélyt kap-e képviselőházi székének megvédésére Liz Cheney eddig képviselő volt, és Dick Cheney korábbi alelnök (2001-2009), az iraki háború kirobbantásáért egyik leginkább kritizált amerikai politikus lánya, 2021 óta pedig Donald Trump egyik leghangosabb kritikusa volt.

Cheney képviselő alelnöke a 2021. január 6-i washingtoni zavargások, a Capitolium ostromának körülményeit vizsgáló demokrata vezetésű bizottságnak, és egyike volt annak a tíz republikánus kongresszusi képviselőnek, akik 2021 januárjában megszavazták a Donald Trump elnöki eltávolításáról szóló indítványt.

Liz Cheney elismerte vereségét az előválasztáson, ugyanakkor közölte, hogy harcát folytatja Donald Trump ellen.

Wyoming állam előválasztását Harriet Hageman nagy fölénnyel nyerte meg, győzelme tovább erősíti a volt elnök befolyását a Republikánus Párton belül.

Az államban a demokraták is megtartották a képviselőházi előválasztást, amelynek győztese Grey Bull, aki a republikánus jelölt ellenfele lesz a november 8-i félidős kongresszusi választáson.

Alaszkában szintén kedden tartották az előválasztást, a republikánusoknál a kérdés ott is az, hogy miként szerepelnek a Donald Trump által támogatott jelöltek, és mennyi szavazatot szereznek a politikájával kritikus republikánusok. Az előválasztás eredménye egyelőre nem ismert.

(Kiemelt kép: Liz Cheney. Fotó: Patrick T. FALLON / AFP)