Inog Kaja Kallas széke

Kaja Kallas észt kormányfőnek le kellett volna mondania, amikor kiderült, hogy férjének az ukrajnai háború kirobbanása után is voltak még üzleti kapcsolatai Oroszországban – jelentette ki hétfőn, a parlamenti pártok vezetőivel folytatott egyeztetést követően Alar Karis észt államfő.

2023. szeptember 5., 07:32

Szerző:

Karis szerint az ügy ártott Észtország megítélésének.

„Én személy szerint szerencsésebbnek tartottam volna, ha a miniszterelnök lemond ennek az eseménysorozatnak a kezdetén, amely miatt most egy válság középpontjába került”

– fogalmazott az államfő. „Ezzel a lépéssel megóvhatta volna a hitelességét, a családtagjait, a kormány működését és Észtország hivatalos állásfoglalásainak hitelét – hangoztatta az elnök. 

Mintegy másfél héttel ezelőtt robbant ki belpolitikai botrány Észtországban, miután kiderült, hogy Kaja Kallas miniszterelnök férje, Arvo Hallik érdekeltséggel rendelkezik egy olyan logisztikai cégben, amely Oroszországban nyújtott szolgáltatást egy észt cégnek még a háború kitörése után is. Kallas nem volt hajlandó emiatt lemondani. Hallik szerint a felesége nem ismeri részletesen az ő üzleti tevékenységeit, egyúttal bejelentette, hogy megválik részesedésétől a cégben és távozik a vállalat pénzügyi igazgatói posztjáról.

(Kiemelt képünk: Kaja Kallas észt miniszterelnök részt vesz a Müncheni Biztonsági Konferencián (MSC) tartott panelbeszélgetésen a dél-németországi Münchenben 2023. február 19-én. Fotó: Thomas KIENZLE/AFP)