Íme a brit kémek legfrissebb jelentése a háború állásáról

Az orosz erők csapást mértek a kijevi vasúti infrastruktúrára, annak érdekében, hogy megakadályozzák a fronton harcoló ukrán erők ellátását. 

2022. június 6., 10:38

Szerző:

A brit védelemi minisztérium közétette legfrissebb hírszerzési forrásokra alapozott jelentését az orosz-ukrán háború állásról.

A brit hírszerzés információ szerint:

  • Június 5-én a hajnali órákban orosz Kh-101 típusú cirkáló rakéták csapást mértek Kijev vasúti infrastruktúrájára,  azzal a céllal, hogy megzavarják a nyugati katonai felszerelések frontra küldését a Donbászban harcoló ukrán egységek számára.

  • Folytatódtak a heves harcok Szeverodonyeckben, az orosz erők továbbra is Szlovjanszk felé nyomulnak az ukrán erők bekerítési kísérletének részeként. 

  • A Moszkva cirkáló áprilisi elvesztését követően a tengeren az orosz erők több légvédelmi eszközt is áthelyeztek a Fekete-tenger nyugati részén található Kígyó-szigetre, beleértve az SA-15 és SA-22 rendszereket. Valószínűleg ezek a fegyverek a Kígyó-sziget körül tevékenykedő orosz haditengerészeti hajók légvédelmét szolgálják majd.

(Kiemelt kép: Egy rendőr áll őrt egy gránát maradványai mellett Kijevben 2022. február 24-én. Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP)