Videó – Illegálisan épült felhőkarcolókat romboltak le Indiában

Irányított robbantással bontottak le vasárnap két illegálisan épült, több mint száz méter magas toronyházat az indiai főváros közelében fekvő Noidában.

2022. augusztus 28., 17:52

Szerző:

A 103 méter magas illegális ikertornyok, amelyek a fővárosba vezető forgalmas autópálya mellett álltak, alig tíz másodperc alatt omlottak le az ellenőrzött bontáskor. A tornyok látványos összeomlását, amely hatalmas porfelhőt kavart, ujjongó tömeg kísérte figyelemmel a közeli magas házak tetejéről.

Az indiai legfelsőbb bíróság tavaly rendelte el a toronyházak bontását, miután kiderült, hogy azok építésekor számos előírást megsértettek, és a tűzvédelmi szabályokra sem voltak tekintettel.

A két ház mindeddig a legmagasabb felhőkarcolónak számít, amelyeket robbantással bontottak le Indiában. A művelethez 3700 kilogramm robbanóanyagot használtak fel. A környéket kiürítették, és rendőrök, valamint katasztrófavédelmi szakemberek csapatait vezényelték ki a robbantás biztosítására.

A közelben élő családok közül szombaton többen átmenetileg szállodába költöztek a robbantás törmelékei okozta súlyos levegőszennyezéstől tartva.

A házak összeomlása után a tűzoltók vízzel locsolták a bontási helyszínt, hogy csökkentsék a levegőben szálló por mennyiségét.

Indiában annak ellenére, hogy nagyon elterjedtek az illegális építkezések, ritkák az ilyen bontások.

Twitter-üzeneteikben sokan a korrupció elleni szigorú fellépésként, és az építkezők és építőipari vállalatok számára küldött üzenetként könyvelték el az illegális épületek lebontását.

A keletkezett törmeléket részben a terület feltöltésére szánják, egy részét pedig újrahasznosítják.

(Kiemelt kép: Ellenőrzött robbantással lerombolják a 103 méter magas az "ikertornyokat" Noidában, Újdelhi külvárosában, 2022. augusztus 28-án. Fotó: Amarjeet Kumar Singh / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

18:20

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg immár mentességet élvez a vádhatósággal szemben a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságíró 2018-as meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban indított perben, mivel múlt héten a szunnita királyság miniszterelnökévé nevezték ki - jelentették ki a trónörökös ügyvédei egy amerikai bíróságon hétfőn.