Így segíti a Microsoft a háborúban Ukrajnát

Egy ukrán miniszter szerint eddig segített a techóriás és most újabb felajánlást tettek Davosban. 

2022. május 25., 11:16

Szerző:

A Microsoft segíteni fog az ukrán kormánynak az orosz erők által elkövetett feltételezett háborús bűncselekmények dokumentálásában – közölte Mihajlo Fedorov, Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere. Fedorov a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetében azt mondta, hogy a technológiai óriáscég egy davosi találkozó során beleegyezett, hogy segít Ukrajnának. Azt írta:

„Régóta együttműködünk a Microsofttal, és aktívan támogatják Ukrajnát a háború alatt. Ők voltak az egyik első vállalat, akik március elején felfüggesztették az összes új termék és szolgáltatás értékesítését Oroszországban, és 2022 végéig ingyenes felhőszolgáltatásokat biztosítanak Ukrajna számára.”

Fedorov elmondta továbbá, hogy a Microsoft elnöke, Brad Smith megfogadta, hogy továbbra is támogatni fogja Ukrajnát – írja a Sky nyomán a Portfolio. Kijev az invázió során a civilekkel szemben elkövetett atrocitásokkal és brutalitással vádolja Oroszországot, és azt mondta, hogy több, mint 10 000 lehetséges háborús bűncselekményt azonosított. Oroszország tagadta, hogy civilek kárára követett volna el bűncselekményeket, vagy hogy egyáltalán háborús bűnöket követett volna el, miközben az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett műveletet hajtja végre Ukrajnában.

(Kiemelt képünkön Bill Gates a Microsoft alapító-tulajdonosa a glasgow-i klímacsúcson. Fotó: Evan Vucci / POOL / AFP)

Tegnap 19:22

A nukleáris energiatermelés területén kötött együttműködési megállapodást az orosz Roszatom és a kínai állami atomügynökség szerdán.

Tegnap 18:36

Elfogadta a londoni Alsóház az Észak-Írország brexit utáni ügyeit véglegesen rendező Windsori Keretmegállapodást. Ezzel az utolsó vitás kérdés is rendeződhet Nagy-Britannia és az Európai Unió között.