Így küzdene Svédország a bevándorlás ellen

Nemzetközi kampányt indít a svéd kormány annak érdekében, hogy eltántorítsa a bevándorlókat attól, hogy a skandináv országba induljanak - jelentették be kedden Stockholmban.

2023. január 24., 19:11

Szerző:

„A fő cél a svéd migrációs politikáról való tájékoztatás, hogy kevesebb ember jöjjön ide” – mondta Maria Malmer Stenergard migrációért felelős miniszter. „Ez egyebek mellett magában foglalja információs csomag szétosztását a külföldi hatóságoknak” – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy a célzott tájékoztatásnak el kell jutnia a külföldi szerkesztőségekhez és hírügynökségekhez is. 

Stenergrad azt is elmondta, 2019-ben a skandináv országokba érkező menekültek 76 százaléka Svédországba érkezett, és ezt a számot jelentősen csökkenteni kell. 

Akkor 22 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Svédországban, 2021-ben ez a szám 11 400, 2020-ban pedig 13 ezer volt. A miniszter szerint Svédország nem lehet nagyvonalúbb menekültügyben, mint ahogyan azt az uniós szabályok és más szerződések előírják. 

A kormány arra is utasította a svéd migrációs ügynökséget, hogy készüljön fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által Svédországba való áttelepítésre kiválasztott személyek számának 5000-ről 900-ra csökkentésére.

(Kiemelt képünk: Főleg Szíriából és Irakból érkező menekültek ülnek egy dán rendőrautó előtt, miközben az E45-ös autópályán a dán-német határon fekvő Padborgból Svédország felé próbálnak gyalogolni 2015. szeptember 9-én. Fotó: CLAUS FISKER / SCANPIX DENMARK / AFP)

20:22

Versenyt fut az idővel Németország legismertebb nácivadásza, Thomas Will, aki abban bízik, hogy – 78 évvel a második világháború befejezése után – a jövőben is lehetőség nyílik azoknak a náci bűnösöknek az elítélésére, akiknek a bűnössége bizonyítható.