Így erősítenék meg a NATO keleti szárnyát

Támogatóan nyilatkozott Catherine Colonna új francia külügyminiszter kedden Varsóban arról a lengyel törekvésről, amely a NATO keleti szárnya erősítését célozza az ukrajnai háború okán.

2022. május 31., 21:31

Szerző:

 A Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Colonna, utalva a drámai orosz agresszióra Ukrajnában, nélkülözhetetlennek nevezte Franciaország és Lengyelország együttműködését az Európai Unión (EU) és a NATO-n belül.
    Kulcsfontosságúnak minősítette Lengyelország szerepét a NATO pozícióinak erősítésében a szövetség keleti szárnyán.

„Franciaország a lengyelek mellett áll ki ezekben a törekvésekben”

– hangsúlyozta. A varsói kormány egyebek mellett a 10,5 ezer fős amerikai katonai jelenlét állandóvá tételét szorgalmazza a NATO keleti szárnya megerősítésének keretében.   Előző napi ukrajnai látogatásáról beszámolva Colonna aláhúzta az Európai Unió kollektív elszántságát Ukrajna gazdasági, pénzügyi és katonai támogatásában.

Rau a sajtóértekezleten kiemelte annak politikai fontosságát, hogy Colonna Kijev után Varsóba látogatott.  "Nincs ma a világon fontosabb ügy a kiprovokálatlan és megalapozatlan orosz agresszió elleni ukrán védelmi harcnál " - fogalmazott a lengyel diplomácia vezetője. Az ukrajnai háborút vízválasztó pillanatnak nevezte Európa történelmében. E tapasztalat következtében már semmi sem lesz olyan, mint a háború előtt volt, sem intézményi, sem politikai szempontból – vélekedett Rau. A lengyel külügyminiszter felszólította Franciaországot, hogy támogassa Ukrajna uniós tagjelölti státuszát. Azzal érvelt emellett, hogy az ukrán integrációs folyamatban szerepelt vállalva Párizs kihasználja nagy stratégiai esélyét arra, hogy visszaállítsa aktív közép- és kelet-európai jelenlétét.

 A francia forradalom jelszavaira utalva a lengyel külügyminiszter hangsúlyozta: aki ma nem akar a politika peremére sodródni, annak "teljes politikai erejével ki kell állnia a szabadságért, az egyenlőségért és a nemzetek közötti testvériségért küzdő Ukrajna mellett". Rau méltatta Franciaország szerepvállalását az ukrajnai fegyver-szállításokban, és reményét fejezte ki, hogy nőni fog az Ukrajnának szállított francia katonai felszerelések mennyisége.

(Kiemelt kép: Az Ukrán Katonai Erők katonái kivárják a bombázásokat egy óvóhelyen a Luganszki területen 2022. március 5-én. fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.