Horvátország és Szlovénia is enyhít a korlátozásokon

Szlovénia megszünteti a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, így szombattól minden határátkelőhelyen át lehet majd kelni a Magyarországgal, Ausztriával és Olaszországgal közös határszakaszon.

2021. február 11., 19:26

Szerző:

Horvátországban szigorú járványügyi intézkedések mellett hétfőtől kinyithatnak az edzőtermek, a kaszinók, a fogadóirodák, a nyelviskolák és a különböző műhelyek, valamint engedélyezik a kávézók számára italok árusítását elvitelre - jelentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő, a kabinet ülését követően. Hozzátette: az intézkedések március 1-jéig lesznek érvényben, a vállalkozók pedig februárra megkapják az állami támogatásokat.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 376 új fertőzöttet azonosítottak. A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 1385-tel 177 181-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A szlovén kormány közlése szerint az országban csökkent a napi koronavírus-fertőzöttségi esetszám és a kórházban kezelt betegek számának átlaga, a mutatók pedig elérték azt a határt, amely alapján a kabinet ismét enyhíthet a járványügyi intézkedéseken.

A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődhet a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. További szolgáltatások és üzletek nyithatnak meg, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig lesz megengedve. Feloldják a lakhelyelhagyási tilalmat is.

Ales Hojs belügyminiszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón elmondta: Szlovénia megszünteti a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, így szombattól minden határátkelőhelyen át lehet majd kelni a Magyarországgal, Ausztriával és Olaszországgal közös határszakaszon. A spanyol, portugál és cseh állampolgárokra azonban továbbra is vonatkozik a karanténkötelezettség, mert ezekben az országokban rosszabb a járványhelyzet, mint Szlovéniában - magyarázta.

A horvát és a szlovén kormány annak ellenére döntött az enyhítések mellett, hogy a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője, Catherine Smallwood figyelmeztetett: a viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak, ezért óva intettek a gyors nyitástól.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.