A WHO óva intette Európát a korai nyitástól

A szervezet szerint a viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak.

2021. február 11., 16:06

Szerző:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön óva intette Európát az elhamarkodott "társadalmi újranyitástól". Bár a fertőzöttek száma egyes országokban csökkenőben van, a fertőzés mértéke továbbra is nagy - figyelmeztetett a WHO, kiemelve Spanyolország helyzetét.

"A viszonylagos csökkenés nem azt jelenti, hogy a fertőzési mutatók alacsonyak"- jelentette ki sajtótájékoztatóján Catherine Smallwood, a WHO koppenhágai irodájának veszélyhelyzeti vezetője. Smallwood emlékeztetett arra, hogy a korlátozások idő előtti nyári feloldása az esetszámok újbóli növekedését eredményezte ősszel.

A WHO jelezte: az elővigyázatosság és a járványügyi kritériumokon alapuló intézkedések kulcsfontosságúak a vírus elleni küzdelemben. A fertőzés csökkentésének és az oltási kampánynak kéz a kézben kell járnia annak érdekében, hogy az országok kezelhessék a járványhelyzetet. Csakis ebben az esetben  érdemes hosszú távú stratégiákban gondolkodni "a társadalmak fokozatos és stabil újranyitását" illetően. Hasonlóan foglalt állást Hans Kluge, a WHO európai igazgatója is, aki elmondta, hogy a vírus terjedésének megfékezése segíthet annak elkerülésében is, hogy az újabb mutációk veszélyeztessék az oltóanyagok hatékonyságát.

(MTI)

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)