Hollandia legnagyobb mecsete nem csatlakozik az LMBT közösség elleni erőszakot elítélő felhíváshoz

Hollandia legnagyobb iszlám temploma, az amszterdami Kék Mecset vezetősége felháborodott az amszterdami önkormányzat felhívása miatt, amelyben az LMBT közösség elleni erőszakot elítélő nyilatkozat aláírására szólították fel a mecsetek vezetőit.

2022. október 17., 14:51

Szerző:

Femke Halsema, Amszterdam polgármestere a múlt héten az LMBT közösség védelméről szóló tanácskozásra hívta meg az amszterdami mecsetek vezetőit. A polgármester azt szeretné elérni, hogy a mecsetek tanácsa írjon alá egy nyilatkozatot, amelyben elítélik az LMBT közösség elleni erőszakot, és kifejezik támogatásukat „azok iránt, akik a diszkrimináció és az erőszak ezen formájának áldozatai lettek.” Az önkormányzat szeretné, „hogy minél több mecset vezetői aláírnák ezt a nyilatkozatot, amivel megmutatnák, hogy a mecsetek pozitív erőt képviselnek az amszterdami társadalomban” – idézte a meghívólevelet az NL Times angol nyelvű holland hírportál hétfőn.

A Kék Mecset elutasította a meghívást


A Kék Mecset a honlapján megjelentetett közleményében a felhívást „abszurdnak, diszkriminatívnak és vádaskodónak” nevezte.

A mecset vezetősége szerint az, hogy az önkormányzat csak az iszlám vallás képviselőinek címezte a felkérést, azt mutatja, hogy ismét az iszlám közösségeket vádolják, és bizalmatlanok velük szemben, „amíg be nem bizonyítják az ellenkezőjét.”

Halsema szóvivője szerint a zsidó és keresztény szervezeteket is hasonló nyilatkozat aláírására kérték. Az önkormányzat úgy véli, a vallási szervezetek fontos szerepet játszanak az LMBT közösséggel szembeni diszkrimináció és erőszak elleni küzdelemben.


„Lehetséges, hogy a felhívás más vallási felekezetekhez is szólt, de mi csak azt látjuk, ami ebben a levélben szerepel” – nyilatkozta a sajtónak a Kék Mecset szóvivője. A szervezet elutasította a hétfőre szóló meghívást.


A Kék Mecset Hollandia legnagyobb iszlám temploma. A szervezet gyakran szólal fel a muszlimok ügyében, valamint más társadalmi kérdésekben is. Az NL Times szerint péntekenként mintegy ezer ember látogatja a mecset istentiszteleteit.

(Kiemelt képünk: A Kék Mecset főbejárata az üres utcán a New West kerületben 2020. április 24-én Amszterdamban, Hollandiában. Fotó: PAULO AMORIM / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.